Indolența dăunează grav sănătății! Am primit 250 mil. euro de la Banca Mondială și nu i-am folosit

 
Bani refuzați pentru sistemul medical românesc
Bani refuzați pentru sistemul medical românesc

Indolența dăunează grav sănătății! Este realitatea cruntă care se regăsește în sistemul sanitar românesc. În urmă cu trei ani, România a primit de la Banca Mondială un împrumut de 250 de milioane de euro. Bani care trebuiau investiți exclusiv în modernizarea sistemului. Până acum, însă, autoritățile au folosit doar 4% din suma totală. Asta, în timp ce în multe spitale lipsește aparatură vitală pentru pacienți.250 de milioane de euro pentru sistemul sanitar. Pe 5 martie 2015, România a primit acest împrumut, de la Banca Mondială. Banii trebuiau folosiți pentru: specializarea personalului medical, construiri și reabilitări de spitale, dar și dotări de ultimă generație. anii au trecut, iar România a folosit din banii necesari...doar 4%.

Creditul este valabil până în 2020. Timp insuficient, spun unii specialiști, pentru îndeplinirea inițială a obiectivelor. În teorie, peste 180 de milioane de euro trebuiau investiți pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

Și, cel mai important, pentru crearea a patru unități de mari arși: la București, Timișoara, Iași, dar și la Târgu-Mureș. Deficiențele sistemului sanitar pe acest palier s-au văzut după tragedia de la Colectiv. Chiar și la mai bine de doi ani de la incendiu nu s-a făcut nimic.

Fostul ministru al sănătății, Florian Bodog, a declarat anul trecut că momentan se lucrează la studiul de fezabilitate. Actualul ministru, Sorina Pintea, este însă încrezătoare.

"Începând de anul trecut, lucrurile au mers foarte bine... în acest moment suntem în grafic. Am avut întâlnire la minister și am avut convingerea poate pentru prima dată că aceste spitale se vor realiza cu adevarat, toți doresc să se facă aceste spitale și s-au făcut mulți pași înainte", a declarat Sorina Pintea.

Sătui de atâtea amânări, reprezentanții Băncii Mondiale au avertizat autoritățile românești ca până anul viitor să cheltuie 45% din împrumut. Rămâne, însă de văzut, ce alte modificări vor apărea până la sfârșitul săptămânii, atunci când se vor încheia și discuțiile cu actualul ministru al sănătății.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?