În primele 5 luni, bugetul de pensii a avut un deficit de 1,2 miliarde de lei

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Fondul de pensii este în pericol. După 5 luni, Ministerul Muncii are deja la bugetul asigurărilor sociale un deficit de 1,2 miliarde de lei, cam cât era estimat iniţial deficitul pe tot anul. Asta înseamnă că Ministerul Muncii va trebui să împrumute bani de la bugetul de stat pentru plata pensiilor.

În lunile ianuarie-mai la bugetul de pensii au ajuns 15,08 miliarde de lei, dar cheltuielile cu plata pensiilor au depăşit 16,33 miliarde de lei.

Cea mai mare diferenţă între venituri şi cheltuieli s-a întegistrat în luna aprilie. Atunci deficitul a fost de peste 500 de milioane de lei. Este luna în care Guvernul a majorat pensiile cu trei procente. Vorbim de 5,5 milioane de beneficiari.

Potrivit Agenţiei NewsIn, ministrul muncii Marian Sârbu susţine că va face o rectificare bugetară pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile, dacă deficitul va fi mai mare decât cel prognozat.

Unul dintre motivele care au dus la realizarea deficitului la bugetul de pensii este creşterea numărului de şomeri de la o lună la alta. explicaţia este simplă: şomerii au venituri mai mici, ceea ce înseamnă cotizaţii mai puţine.

Pentru sistemul public de pensii, fiecare salariat trebuie să contribuie cu 8,5% din venituri, iar angajatorul plăteşte o cotizaţie de 20,8%. În acest moment, sistemul public de pensii este susţinut de 5,7 milioane de angajaţi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?