Șeful Ligii se vede premierul Italiei. Cine este Matteo Salvini, lider extremist, idolul fasciștilor

Matteo Salvini, liderul partidului Liga (fostă Liga Nordului) a obținut un scor spectaculos la alegerile de duminică în Italia și s-a promovat deja, luni, ca omul ce are dreptul de a forma viitorul guvern de la Roma, chiar dacă alianța de dreapta nu are o majoritate. Liga, fostă formațiune separatistă, s-a remarcat de-alungul anilor printr-un discurs xenofob, anti-migrație, împotriva românilor și eurosceptic. Cel puțin o grupare fascistă cunoscută în Italia, CasaPound, și-a anunțat susținerea pentru Liga.  ALEGERI ITALIA. Matteo Salvini, șeful Ligii (formațiune de extremă-dreapta), a declarat luni că dreptul de a guverna apartine coaliției de dreapta, care s-a clasat pe primul loc după alegerile de duminică, cu 37% din voturi, scrie AFP.

Salvini s-a declarat împotriva unui posibil acord cu Mișcarea 5 Stele, cel mai mare partid al țării conform rezultatelor. 

Este un pas care arată că Salvini se vede deja drept unul dintre principalii jucători de pe scena politică, după ce Liga, cu aproape 18% din voturi, a surclasat partenerul de alianță, partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi, care a obținut doar 14%.

Este o veste proastă pentru Europa și pentru străinii care trăiesc acum în Peninsulă, inclusiv pentru românii care în trecut au fost deseori țintele atacurilor verbale sau legislative ale Ligii Nordului, fost partid separatist, care s-a mai aflat la guvernare sub Berlusconi.

Salvini a reușit să ducă partidul la un scor spectaculos, de la cele câteva procente pe care Liga le câștiga de obicei la fiecare scrutin. Armele sale: atacuri repetate la adresa migranților și a Europei.

Printre altele, Salvini și-a subliniat opoziţia faţă de euro şi normele UE. ''Spre deosebire de alţii, nu ne formulăm ideile în funcţie de oportunităţi, alegeri sau sondaje de opinie: euro a fost, este şi rămâne un experiment eşuat care a afectat locurile de muncă şi dezvoltarea în Italia'', a declarat el.

Liga a inițiat de altfel de mai multe ori discuții despre o posibilă ieșire a Italiei din UE.

Politicienii pe care îi admiră Salvini sunt Donald Trump, Vladimir Putin sau Viktor Orban. De altfel, el s-a pronunțat pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. 

Imigranții sunt o țintă constantă pentru atacurile șefului Ligii. 

Blocul de dreapta a promis expulzarea a 800.000 de migranți ilegali, dar Salvini și aliații săi nu s-au mulțumit doar cu asta. În vreme ce Salvini a avertizat că societatea și cultura italiene riscă să fie distruse de Islam, un membru marcant al Ligii, Attilio Fontana, a mers mai departe spunând că ”rasa albă” ar putea fi distrusă. 

Fontana a spus ulterior că a mers prea departe cu această declarație, dar grupul țintă vizat de aceste declarații a primit mesajul. În grupul țintă se află și membrii grupării fasciste CasaPound, care au manifestat luna trecută cu torțe pe străzile din Milano. 

CasaPound, botezată după poetul american Ezra Pound, fascist, entisemit și susținător al lui Benito Mussolini și Adolf Hitler, este o grupare radicală, cu o reprezentare politică redusă, dar foarte atractivă pentru tinerii de dreapta datorită acțiunilor sale.

CasaPound a precizat că susține Liga și că vede un premier bun în persoana lui Matteo Salvini.

Este clar de-acum însă că nu doar fasciștii votează pentru Liga și că partidul și-a diversificat baza de susținători, pe fondul nemulțumirii cetățenilor față de actuala guvernare și față de numărul mare de migranți. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?