Cum a schimbat PSD un cuvânt în lege și BANII pentru partide au crescut de 13 ori!

 
PSD, bani mai mulți pentru partide
PSD, bani mai mulți pentru partide

Președintele Klaus Iohannis a criticat, din nou, vineri, strategia prin care PSD și ALDE au reușit să majoreze de zeci de ori sumele pe care le încasează de la stat, din banii publici.Cum au ajuns partidele politice să primească de la bugetul de stat de 13 ori mai mulți bani peste noapte: un senator PSD a modificat un singur cuvânt din lege, iar partidele au ajuns să primească în 2019 sume uriașe.

Operațiunea a fost simplă și perfidă: PSD a înlocuit cuvântul „venituri bugetare" cu „PIB" și a umlut puşculiţa partidelor, raportând suma încasată de partide la o sumă mult mai mare.

Președintele Klaus Iohannis a atacat dur PSD pe tema finanțării partidelor de la bugetul de stat: "PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanţarea partidelor. 150 de milioane din 270 de milioane propuse pentru finanţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral precedent, 2016. Pentru asta, au bani. Comunităţile locale primesc un miliard de lei mai puţin decât anul trecut“, a spus Klaus Iohannis.

Până la începutul anului 2018, în funcţie de scorul electoral obţinut la alegerile locale şi parlamentare, partidele primeau o sumă cuprinsă între 0,01% şi 0,04% din „veniturile prevăzute în bugetul de stat".

Pe la mijlocul anului - în condiţiile în care partidele primesc subvenţia lunar - PSD a calculat că banii primiţi de la stat sunt prea puţini. Astfel, în luna mai 2017, deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a propus modificarea legii, astfel încât suma minimă primită de partide să nu coboare sub pragul de 0,02% din veniturile colectate de stat.

Iohannis: ”PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea”

În luna noiembrie 2017, în Comisia Juridică a Senatului, senatorul PSD Marian Pavel a operat o modificare minusculă în lege, dar care a umplut conturile partidelor. Potrivit Adevarul.ro, Pavel a propus ca pragul minim să coboare din nou la 0,01%, însă nu din veniturile prevăzute la bugetul de stat, ci din Produsul Intern Brut (PIB), o sumă incomparabil mai mare faţă de încasările totale ale statului.

În 2017, toate formaţiunile politice care au trecut pragul electoral au primit în jur de 30 de milioane de lei, adică 6,5 milioane de euro. Suma totală pentru 2019 e de 87 de milioane de euro.

Spre exemplu, PSD încasează mai mulţi bani decât Partidul Socialiştilor Europeni, familie politică ce reuneşte toate partidele socialiste din Europa.

Partidele au primit 158 de milioane de lei (34 de milioane de euro), de cinci ori mai mult decât în 2017. În 2019, PSD s-a lăcomit şi mai mult: pe baza unei estimări-record a PIB-ului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
El Condor
22 Feb 15:24
Acest partid comunist bolsevic iliescian trebuie urgent spulberat de pe fata pamantului...Bolsevismul rusofon jefuitor marlanesc nu are ce cauta pe pamant
..Ei sunt cancerul unui popor ...jefuitori ,libidinosi, ce vor sa traiasca pe spatele omenirii ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?