Comisia Europeană vrea să desfiinţeze secretul bancar pentru cetăţenii nerezidenţi

 
Foto: business-cream.ro
Foto: business-cream.ro
Comisia Europeană vrea să atace din nou evaziunea fiscală prin desfiinţarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg şi Austria pentru clienţii ce nu sunt rezidenţi în statele respective, potrivit unor propuneri formulate luni, relatează AFP.

Comisia Europeană vrea să prevină situaţiile în care un stat al Uniunii Europene (UE) refuză să ofere informaţii statelor de origine cu privire la contribuabilii stăini , invocând secretul bancar.

"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat în vigoare într-un stat UE să constituie un obstacol în evaluarea corectă a taxelor şi impozitelor de către autorităţile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe şi uniunea vamală Laszlo Kovacs.

În schimb, statele UE pot păstra secretul bancar pentru cetăţenii rezidenţi, iar schimbul de informaţii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat.

Textul vine în completarea unor altor propuneri făcute de Comisie în noiembrie, pentru a îmbunătăţi legislaţia de impozitare a economiilor, ce şi-a arătat punctele slabe după scandalul din Lichtenstein de la începutul anului 2008.

Directiva actuală prevede un schimb de informaţii între statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetăţenilor nerezidenţi. Însă ţările din UE ce practică secretul bancar şi paradisurile fiscale din afara Uniunii au obţinut aprobarea de a nu fi incluse, şi se mulţumesc să impoziteze la sursă veniturile din dobânzi.

Comisia a propus pentru prima dată în noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, însă nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului şi Austriei într-un sistem de schimb de informaţii practicat de alte 24 de ţări din UE.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?