Calcule pentru validarea lui MRU la SIE. Ce șanse are PNL să obțină majoritate. Câte voturi lipsesc

 

După ce UNPR și UDMR au anunțat că vor vota în plenul reunit pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, PNL are șanse foarte mari să obțină majoritatea necesară, chiar dacă PSD și ALDE nu vor vota pentru propunere, așa cum au anunțat. La un simplu calcul PNL, UDMR și UNPR au în total 252 de parlamentari, iar pentru validarea lui MRU este necesar un cvorum de 277 de parlamentari prezenți la ședință. Astfel, liberalii mai au nevoue de 25 de parlamentari pentru a asigura cvorumul, dacă cei din PSD și ALDE nici nu vor veni la ședință. Cei 25 pot veni fie de la minorități, independenți sau de la PMP și PP-DD. Calculele pot fi valabile și pentru o nouă majoritate parlamentară, dacă liberalii vor mai depune o moțiune de cenzură. 

Realitatea.net a făcut un calcul, pentru fiecare formațiune parlamentară, pentru a stabili dacă PNL, UDMR și UNPR vor reuși strângă voturile necesare pentru ca MRU să fie validat director SIE. Iată numărul de parlamentari pentru fiecare formațiune, atât la Cameră, cât și la Senat. 

 Camera Deputaților: 387    Senat: 165           TOTAL: 552      Voturi necesare: 277

 PSD- 146                           PSD- 60 

 UNPR- 36                           UNPR- 17

 ALDE- 26                           ALDE-11

 PNL- 112                           PNL- 62

 UDMR- 17                         UDMR-8

 PMP+ PP-DD- 11

 Minorități 17

 Independenți-22              Independenți- 7

Ce scenarii sunt posibile: sunt în total 552 de parlamentari, iar pentru ca MRU să fie validat este necesar un cvorum de ședință de jumătate plus 1, adică cel puțin 277. 

PNL, UDMR și  UNPR au în total 252  de voturi.  Astfel, pentru validare, mai sunt necesari 25 de aleși care pot veni de la independenți, minorități sau chiar și PMP- PP-DD. Dacă cvorumul este asigurat,  cele 252 de voturi ”pentru” ale PNL, UDMR și UNPR, sunt suficiente, ca MRU să preia conducerea SIE.

PSD și ALDE au în schimb, doar 243 de voturi și nu pot trânti votul pentru MRU, mai ales dacă cele 3 formațiuni vor participa la ședință și vor vota pentru. 

Singura soluție pentru cele două grupări este să negocieze la rândul lor cu independenții, minoritățile sau PMP- PP-DD. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?