BOMBA CU CEAS pe care stă economia mondială

 
Criza a venit peste noapte
Criza a venit peste noapte

Economia mondială se află la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care pieţele din zona euro şi cele emergente au rezultate slabe, iar pericolul deflaţiei creşte, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul investitorilor.

Dintre investitorii intervievaţi, 38% au considerat că situaţia economiei globale se înrăutăţeşte, dublu faţă de numărul celor care au descris astfel evoluţia economică în luna iulie, când a fost efectuat sondajul anterior.

De asemenea, ponderea investitorilor care evaluează negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cotă atât de înaltă din septembrie 2012, când Europa se afla încă în recesiune, potrivit Mediafax.

Economia zonei euro se află în centrul îngrijorărilor investitorilor. Aproape două treimi dintre cei intervievaţi au spus că situaţia economică a zonei euro se înrăutăţeşte, în timp ce 89% au răspuns că deflaţia reprezintă o ameninţare mai mare asupra economiilor naţionale decât inflaţia anul viitor.

În ceea ce priveşte politicile la nivel regional, numărul respondenţilor care au declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) şi guvernele naţionale îngreunează situaţia economică prin implementarea unor politici prea stricte a fost mai mare decât al celor care şi-au arătat încrederea în preşedintele BCE Mario Draghi şi în cancelarul german Angela Merkel.

Astfel, 43% dintre respondenţi au descris politicile monetare ale BCE ca "prea restrictive", prin comparaţie cu 31% în luna iulie. În acelaşi timp, 59% dintre investitori au o percepţie favorabilă asupra preşedintelui BCE, în scădere de la 74% în luna iulie.

Şi percepţia asupra politicilor duse de Angela Merkel a avut de suferit în ultimele trei luni. Doar 45% dintre respondenţi au caracterizat politicile cancelarului german ca favorabile pentru investitori, faţă de 72% dintre cei intervievaţi în luna iulie.

Pe lângă situaţia economică din zona euro, investitorii sunt îngrijoraţi de condiţiile din economiile emergente - Brazilia, Rusia, India şi China. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că situaţia economică devine tot mai dificilă în aceste ţări, prin comparaţie cu 36% dintre respondenţi în luna iulie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
17 Nov 17:38
Ziceti adevarul fratilor ca nu mai sunt resurse si suntem prea multi! Ca de-aia este situatia economica maro!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?