Blugii Benetton poartă eticheta "Made in Transilvania"

Celebra uniformă a "şoimilor patriei" din perioada comunistă, cu bluză portocalie, fustă sau pantaloni de culoare albastră şi cravată roşie tivită cu tricolor, a fost produsă timp de trei ani în exclusivitate, pentru întreaga ţară, într-o mică secţie de croitorie din localitatea sălăjeană Hida. Unitatea de producţie a supravieţuit şi după 1989, când a ajuns să producă blugi pentru celebrul retailer de îmbrăcăminte italian Benetton.În spatele acestor două branduri, unul comunist şi altul capitalist, stau însă amănunte mai puţin cunoscute, povestite acum de unul din foştii angajaţi -Aurel Ţibenschi, şef de secţie ce a lucrat mai bine de trei decenii la croitoria din Hida, alături de soţia sa Margareta, croitoreasă, relatează Vocea Transilvaniei.

"După ce am terminat cu ‘şoimii patriei’ am făcut uniforme pentru şcolari, în colaborare cu fabrica de confecţii Marghita. Coseam cămăşile pentru copii, albe cu pătrăţele albastru-deschis. Am făcut cămăşi din 1974 până în 1978. Cam prin 1978 am început exportul pentru mongoli, până în 1985. Exportam cămăşi pentru bărbaţi. Numai o singură culoare le plăcea lor: un bleu. Tot cu 120 de oameni. N-am avut unde ne extinde mai mult. N-am avut spaţiu (…) După 1989 am lucrat şi pentru Benetton. Am cusut blugi. Am lucrat din 1992 până în 2009. Mai apoi patronul din Italia s-a retras. În 2007 noi am intrat în Uniunea Europeană. În 2009 patronul a venit într-o zi şi ne-a spus: ‘Noi am devenit fraţi, nu mult putem să stăm împreună’. După ce a plecat italianul, secţia s-a închis, pentru că n-am mai avut contracte şi nici comenzi’, a declarat Aurel Ţibeschi.

Mai multe pe Vocea Transilvaniei.

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?