ANI cere Parchetului să verifice un posibil conflict de interese în cazul fostului deputat Rebenciuc

 
ANI cere Parchetului să verifice un posibil conflict de interese în cazul fostului deputat Rebenciuc
ANI cere Parchetului să verifice un posibil conflict de interese în cazul fostului deputat Rebenciuc

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să verifice un posibil conflict de interese în cazul fostului deputat PDL Neculai Rebenciuc, care în perioada 2009-2010 şi-a angajat fiica în funcţia de şef de cabinet la biroul său parlamentar din Botoşani.

Neculai Rebenciuc, deputat în mandatul 2008-2012, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, aceasta ocupând funcţia de șef de cabinet, în perioada 19 octombrie 2009 - 01 iunie 2010, în cadrul biroului parlamentar al acestuia, din Circumscripţia electorală nr. 7 Botoșani, se arată într-un comunicat de presă al ANI, remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit ANI, Neculai Rebenciuc nu a respectat dispozițiile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative" și dispozițiile articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006, potrivit cărora "membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar".

De asemenea, Neculai Rebenciuc ar fi încălcat şi dispozițiile articolului 301 din noul Cod penal, prin angajarea fiicei sale în cadrul propriului birou parlamentar, în urma căreia aceasta a obținut venituri de natură salarială de 6.391 de lei.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerând să verifice dacă Neculai Rebenciuc a fost în conflict de interese.

Potrivit articolului 301 din noul Cod penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

ANI a precizat că Neculai Rebenciuc a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, acesta depunând la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?