Alianța Vestului. Emil Boc: "Ne gândim la o reprezentanță directă la Bruxelles"

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, la Realitatea TV, că se gândește serios ca următorul pas al Alianței Vestului ar putea fi deschiderea unei reprezentanțe oficiale directe la Bruxelles.Prima alianță a orașelor din România s-a semnat la Timișoara. ”AVE” sau ”Alianța Vestului” este formată din Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca. Edilii celor patru orașe au declarat pentru Realitatea TV ce doresc de la această alianță și dezmint acuzațiile că ar vrea să "rupă" Vestul țării de restul teritoriului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, la Realitatea TV, că principalul motiv al alianței este atragerea de fonduri, nu scindarea teritorială.

“Avem probleme legate de mobilitate, de dezvoltarea urbană, în ceea ce privște investițiile. Vrem mai multe fonduri pe care să le aducem în țară. Inițiativa noastră este pentru a ne ține românii acasă, pentru a ne crește calitatea vieții. Inovarea reprezintă unul dintre avantajele celor patru orașe și avem posibilitatea de a dezvolta integrat, pentru investiții și locuri de muncă. Avem potențial și sansa de a ne ține copiii acasă. Dacă avem orașe mai dezvoltate, vom reuși să ne ținem copiii și nepoții acasă, să aibă grijă de noi.

Vrem ca tinerii să nu mai plece și să-și caute de munca în afara țării. Vrem să atragem bani de la UE pentru dezvoltarea țării. Regiunea de vest a României, prin particularitățile ei, poate aduce plus valoare țării.

România, din nefericire, nu a reușit, până acum, să facă o reformă administrativă a țării, care să pună în valoare regiunile de dezvoltare. Noi încă funcționăm după legea administrativă din anul 1968. Este nevoie de descentralizare. Pierdem șansa de a utiliza motoarele de dezvoltare, pentru că suntem mult prea dependenți de centru.

Există foarte multe modele de a rezolva problemele între administrațiile noastre.

Avem în vedere, ca pas următor, deschiderea unei reprezentanțe directe la Bruxelles. Vrem ca parteneriatul cu UE să nu fie modificat deloc. Orice întărire a lgăturilor între Uniune și țara noastră la Bruxelles este binevenită", a spus Emil Boc.

La rândul său, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat, la Realitatea TV, că zonele de dezvoltare au nevoie de putere administrativă, care poate fi dobândită doar prin descentralizare.

"Eu, ca român, nu voi face niciodată vreun pact împotriva României. Țara noastră va fi bogată doar atunci când toate zonele țării vor fi bogate. Avem nevoie de putere, iar asta se face prin descentralizare. La Punctul 3 avem obiective ce pot fi puse în aplicare prin zone de dezvoltare. Există deja un astfel de model, cel al Zonei Delta Dunării, pe care îl putem aplica și la Alianță. Acestea se numesc investiții teritoriale.

Avem nevoie de autostradă, pentru că aceasta ne va aduce bani de investiții. Vă dau exemplul Constanței, care în perioada 2008-2012 a avut PIB sub media europană, iar după inagurarea Autostrăzii Soarelui, PIB-ul a înregistrat o creștere de 50%.

Guverul trebuie să fie bucuros de ceea ce facem noi, pentru că prin astfel de echipe, România va putea atrage mai mulți bani de la UE.

Acum 15 ani, românii plecau în masă, la muncă în Ungaria, iar în prezent, în fiecare zi vin 1.200 de maghiari să muncească în Arad. Pe viitor, am convenit că o să comunicăm și să venim doar cu fapte, pentru că cei care au atacat alianța noastră au avut doar motive politice", a spus Falcă.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Iordan
10 Dec 08:59
REPREZENTARE SEPARATA LA BRUXELLES? DA ASTA NU E O SEPARARE DE ROMANIA ?DA BOIERI DUMNEAVOASTRA DE CE NU FACETI UN EFORT POLITIC ,DACA TOT SUNTETI ASA DE INTELEPTI ,CA SA DEZVOLTATI SI MUTENIA SI MOLDOVA? PATIOTILOR ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU CAT SUNTETI DE LOIALI ROMANIEI.
Răspunde
0 0
Efectele PSD
09 Dec 23:57
Asta se intimpla cand PSD ii la putere. Vesti so cam săturat de inapți
Răspunde
0 0
E povestea celor 4 purcelusi?????
09 Dec 23:06
Nefericitii astia 4 primari sunt tradatori de tara.Cu interes sau din prostie. Ei pregatesc niste acte juridice care vor fi valabile pentru o parte din teritoriul Romaniei. CONDITIE : GARANTEAZA ASTIA 4 PRIMARI CA LA ALEGERILE LOCALE NU VOR CASTIGA FUNCTIA DE PRIMAR 4 ETNICI MAGHIARI IN CELE 4 MUNICIPII???? PT CA DE VOR CASTIGA ETNICI MAGHIARI CELE 4 PRIMARII SEMNATARE ATUNCI TRANSILVANIA E DATA UNGARIEI CU ACTELE INTOCMITE SI SEMNATE DE ROMANI. Daca se va intampla asa ceva pt istorie,va fi fost in zadar moartea si suferinta adusa in casele din regat din vointa reginei maria pt Unire.
Răspunde
0 0
Nelu santinelu
10 Dec 05:51
9 Înapoiat sudist Ardealul e bun doar ca sa il mulgeti voi, trantorilor.
0 0
Mihai S
10 Dec 08:48
5 Ne-am saturat sa fim furati de olteni si teleormaneni. Lasa nationalismul sudului, nu vrem sa fim sclavii lui Dragnea si Tariceanu
0 0
Gabriel
10 Dec 18:54
4 Asta este normalitatea oamenilor care muncesc si au oamenii pregătirii in echipelor lor si nu politruci, analfabeti de Teleorman.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?