Alegeri decisive în Germania. Aliaţii lui Merkel, într-o situaţie dificilă

 

Peste 9,4 milioane de persoane cu drept de vot sunt convocate duminică la urne în cadrul alegerilor regionale în Bavaria, un scrutin-cheie care ar putea deveni un dezastru pentru aliatul conservator al cancelarului Angela Merkel într-un moment în care guvernul său nu a fost niciodată atât de nepopular, comentează AFP, potrivit Agerpres."Marea coaliţie nu va deveni mai stabilă după ziua de duminică", apreciază publicaţia economică Handelsblatt, în timp ce social-democraţii din SPD, partener guvernamental, se aşteaptă la rândul lor la o confuzie completă, în faţa ascensiunii Verzilor şi a extremei drepte.

Primele sondaje la ieşirea de la urne vor fi anunţate în jurul orei 16:00 GMT.


Toate sondajele prezic Uniunii Creştin-Democrate (CSU)- extrem de conservatoare - o pierdere a majorităţii sale absolute în acest land federal din sudul Germaniei, pe care îl guvernează din anii'60, aproape fără a împărţi puterea cu altcineva.

Rezultatul scrutinului riscă să declanşeze o criză profundă în cadrul CSU - al cărei preşedinte este controversatul ministru de interne Horst Seehofer - şi ar putea avea efecte asupra executivului fragil de la Berlin.

În două săptămâni, alte alegeri regionale, anume cele din Hesse, se anunţă foarte strânse, de această dată pentru partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), care guvernează landul împreună cu ecologiştii.

Cele două scrutine "vor afecta politica naţională şi, în consecinţă, reputaţia cancelarului", a avertizat deja preşedintele Camerei Deputaţilor, Wolfgang Schäuble, unul dintre fidelii Angelei Merkel.

Aflat la conducerea primei economii europene de 13 ani, cancelarul are o poziţie slăbită în ţară după alegerile legislative din 24 septembrie, care au fost marcate de ascensiunea partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

Ascensiunea acestuia a fost favorizată de sosirea a peste un milion de refugiaţi între 2015 şi 2016, chiar dacă politica germană privind migraţia a fost mult mai restrictivă de atunci.

A fost nevoie de şase luni ca Angela Merkel să formeze un guvern, cu un SPD în plină criză şi reticent de a se angaja într-o nouă mare coaliţie.

Un sondaj publicat joi arată amploarea nemulţumirii germanilor faţă de acest guvern condus de Angela Merkel.

Barometrul televiziunii publice ARD creditează coaliţia CDU/CSU cu mai puţin de 26% din sufragii. În alegerile legislative, cele două partide acumulaseră aproape 33%.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?