Acceleratorul de particule, LHC, s-a defectat din cauza unei bucăţi de pâine

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Din nou probleme pentru cel mai puternic accelerator de particule din lume cunoscut sub numele de Large Hadron Collider. De data aceasta, motivul i-a uimit şi pe oamenii de ştiinţă. O bucată de pâine a ajuns într-un dispozitiv aflat în aer liber şi a provocat supraîncălzirea sistemului.

Acceleratorul a fost închis imediat şi din fericire, defecţiunea nu pune în pericol planurile oamenilor de ştiinţă de a-l repune în funcţiune la capacitate maximă, până la sfârşitul acestei luni.

Cotidianul britanic The Telegraph scrie că cel mai probabil bucata de pâine a căzut dintr-un avion sau a fost adusă de o pasăre.

Acest dispozitiv complex, la care au lucrat 7.000 de fizicieni timp de 12 ani şi ale cărui costuri s-au ridicat la aproape 4 miliarde de euro, îşi propune să desluşească tainele formării universului.

Acceleratorul a fost pornit toamna trecută şi închis după numai câteva zile din cauza unor defecţiuni tehnice. Dispozitivul se află la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?