4 concluzii importante și un scenariu de coșmar după alegerile șoc din Italia

 
Matteo Salvini, șeful Ligii
Matteo Salvini, șeful Ligii

Alegerile din Italia au fost câștigate de formațiunile populiste și extremiste, pe fondul nemulțumirii cetățenilor față de actuala guvernare și față de numărul mare de imigranți sosiți în țară. Iată câteva puncte importante ale unui scrutin privit cu atenție de Europa și în special de românii care trăiesc în Italia.

- Votul nemulțumiților. Cel mai mare partid din parlamentul italian va fi Mișcarea 5 Stele. Gruparea populistă, cu un discurs dur împotriva străinilor și cu atacuri la adresa românilor, a obținut în jur de 31% din voturi și ar putea avea în jur de 231 de mandate în Camera Deputaților, potrivit proiecțiilor.

- Extremiștii câștigă teren. Al doilea câștigător al alegerilor este Liga, gruparea extremistă, odinioară separatistă, care și-a depășit partenerul de coaliție, Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi. Liga a obținut în jur de 18% și proiecțiile arată că este al doilea partid din parlament, cu 123 de mandate în camera deputaților. Este un scor record pentru partidul susținut de elemente fasciste, care s-a remarcat la rândul său prin atacuri la adresa românilor.

- Centrul scade vizibil. Partidul Democrat, aflat la guvernare, s-a prăbușit la cel mai slab scor, în jur de 19%, și devine doar al treilea partid din parlament, cu 105 mandate, potrivit proiecțiilor. Nici Forza Italia nu se simte bine. Partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi ar fi trebuit să fie liderul unei coaliții cu Liga și cu Frații italiei, dar se vede surclasat.

- Incertitudine. Rezultatele generează un parlament fragmentat. Nicio formațiune nu are majoritatea pentru a forma guvernul, nici măcar coaliția de dreapta, care, în principiu, are totuși prima șansă la această încercare.

- Cel mai negru scenariu. O variantă posibilă pentru formarea guvernului este cea a unei coaliții între Mișcarea 5 Stele și Liga. Dacă liderul M5S, Luigi Di Maio, este dispus să accepte colaborări, și dacă liderul Ligii, Matteo Salvini - să fie partenerul junior al acestei coaliții rămâne de văzut. Deocamdată, Salvini a exlus această posibilitate. În mod cert însă, combinația celor două partide dă fiori Europei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?