Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scheffer spune că România a devenit un "aliat puternic" în cei cinci ani de când este membră NATO

Friday, 24 April 2009, 07:44 Sursă: NewsIn

"Vă mulţumesc, mulţumesc poporului român pentru cei cinci ani de când sunteţi membri NATO, cinci ani în care aţi devenit aliaţi puternici", a declarat Scheffer, aflat vineri în vizită în România, ultima pe care o efectuează la Bucureşti în calitate de secretar general al NATO.

Scheffer a ţinut să spună că a vizitat forţele româneşti din Afganistan şi cele din K-FOR (forţa NATO dislocată în Kosovo) şi a fost impresionat. "Vreau să vă spun că au realizat lucruri extraordinare şi încă o dată vă felicit pentru contribuţia la Alianţa Nord-Atlantică", le-a declarat el jurnaliştilor după o întrevedere avută la sediul MAE cu ministrul de externe Cristian Diaconescu.

De altfel, Afganistanul şi KFOR au figurat şi pe agenda discuţiilor purtate cu şeful diplomaţiei române. Ministrul Diacnescu a detaliat temele abordate în timpul întrevederii avute cu secretarul general al NATO: "Am discutat aspecte concrete legate de cooperarea dintre România şi NATO, precum şi modul în care în această perioadă, ţara noastră, împreună cu partenerii strategici din NATO, îşi îndeplineşte obligaţiile de onoare şi îşi exercită drepturile în cadrul acestei instituţii, organizaţii, extrem de importantă pentru securitatea şi stabilitatea la nivel global. Am abordat aspecte de natură regională privind prezenţa NATO şi mandatul în Afganistan, KFOR, precum şi în ceea ce priveşte viitoarele proiecte strategice la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest", a precizat ministrul român de externe.

Secretarul general al NATO şi-a amintit şi de summitul NATO găzduit anul trecut de Bucureşti, cel mai important din istoria Alianţei, când au fost prezenţi un număr-record de reprezentanţi ai unor ţări şi organizaţii, inclusiv secretarul general al ONU. "Am discutat problema Afganistanului şi alte probleme esenţiale şi într-adevăr Bucureştiul a fost locul celui mai important summit", a declarat Scheffer, mărturisind că este o "plăcere" să se afle din nou aici.

La rândul său, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a urat bun venit oaspetelui şi i-a mulţumit pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care l-a acordat României pe parcursul pregătirii pentru integrarea în NATO.

Scheffer, al cărui mandat din fruntea NATO expiră în iulie, când va fi înlocuit de premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a spus că NATO se află acum într-un proces de transformare, declarându-se convins că acest proces va fi dus la bun sfârşit de succesorul său. "Sunt convins că după îndelungi deliberări va reuşi să aducă un nou concept de transformare a NATO care să ajute organizaţia să facă faţă perioadei viitoare şi actuale", a declarat olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care se află în fruntea NATO de cinci ani şi jumătate.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri