Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

OSCE spune că alegerile din Albania se desfăşoară în mare parte corect

Sunday, 28 June 2009, 13:46 Sursă: NewsIn

"Până acum a fost relativ calm", a declarat Robert Bosch, şeful biroului din Albania al OSCE. "Au existat mici nereguli, dar de data aceasta mult mai puţine decât la alegerile din trecut", a apreciat el.

Un scurt schimb de acuzaţii de manipulare a scrutinului între principalele două partide, prezentate în sondaje drept aproape la egalitate, i-a determinat pe preşedintele ţării, Bamir Topi, ambasadorul american şi Bosch să ceară albanezilor să voteze în linişte şi să nu cedeze presiunilor.

Occidentul consideră alegerile de duminică drept un test pentru maturitatea democratică a Albaniei şi compatibilitatea ei cu standardele europene. Albania a aderat la NATO în aprilie şi şi-a depus în aceeaşi lună candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană.

"Partenerii noştri şi-au concentrat atenţia asupra corectitudinii alegerilor noastre. Acestea vor fi decisive pentru viitorul Albaniei. În mod clar, partidele ar trebui să fie mai atente", a spus Bamir Topi. "Oamenii ar trebui să voteze liber, pentru a avea pentru prima oară în istoria tranziţiei albaneze alegeri libere, corecte, transparente şi necontestate", a mai spus şeful statului.

Ambasadorul american John Withers a cerut tuturor să voteze doar pentru ei înşişi şi "să nu cedeze niciunei presiuni din exterior". "Cred foarte puternic că importanţa acestor alegeri constă în nevoia ca ele să fie libere, corecte şi transparente şi că voinţa poporului albanez, nu aspiraţiile partidelor politice, trebuie să fie principiul fundamental", a mai spus el.

Anterior, Comisia Electorală Centrală apreciase că votul decurge bine, menţionând însă câteva probleme izolate, precum dispute legate de verificarea actelor de identitate sau întârzieri în începerea votului.

La o secţie de vot din munţii din apropierea oraşului Kruja, faimos pentru rezistenţa antiotomană din secolul al XV-lea, doi bărbaţi au votat în locul unor femei bătrâne îmbrăcate în negru. Un oficial care aplica ştampile cu cerneală pe degetele alegătorilor, pentru a se asigura că aceştia nu vor mai vota încă o dată, a comentat că această practică este permisă, în special în cazul bătrânilor cu vedere slabă. Cazuri similare au mai fost înregistrate duminică, dar observatorii internaţionali au atras atenţia că votul în locul rudelor nu este permis.

În jur de 3,1 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă pentru un mandat de patru ani 140 de deputaţi, dintre cei 4.000 de candidaţi din patru coaliţii politice ce însumează cel puţin 39 de partide.

Lupta se va da însă între Partidul Democrat, formaţiunea din care face parte premierul în exerciţiu, Sali Berisha, în vârstă de 65 de ani, şi Partidul Socialist condus de primarul Tiranei, Edi Rama, în vârstă de 44 de ani. Mai multe sondaje recente creditează cele două partide cu un număr aproape egal de intenţii de vot, cu un uşor avans pentru Partidul Democrat. Însă potrivit analiştilor, niciuna dintre cele două formaţiuni nu va reuşi probabil să obţină majoritatea de 71 de locuri în Parlament. Fostul premier Ilir Meta, liderul Mişcării de Integrare Socialistă (LSI, opoziţie), creditat cu 4% în sondaje, ar putea juca, în acest caz, un rol decisiv.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri