Medicii de la UPU vor putea decide internarea pacienţilor

Tuesday, 10 February 2009, 15:30 Sursă: NewsIn

Medicii de gardă de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) vor putea decide internarea pacienţiilor care necesită consultaţii din partea mai multor specialişti, care însă nu doresc internarea în secţia respectivă, în timp ce medicul-şef UPU poate interna pacienţi cu aprobarea conducerii.
Adaugă părerea ta
Măsurile au fost luate, astăzi, de către ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, în urma discuţiilor cu managerii spitalelor de urgenţă, pentru fluidizarea actului medical. "Am discutat cu managerii spitalelor de urgenţă din ţară şi am stabilit o serie de măsuri privind internarea obligatorie a pacienţilor care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe. Astfel, pacienţii care se află în stare critică vor fi internaţi obligatoriu, iar în lipsa unor locuri libere în secţia de profil în care se consideră necesară internarea, pacientul se internează într-o secţie înrudită până la eliberarea unui loc", a explicat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

De asemenea, potrivit noilor măsuri care vor intra în vigoare la începutul lunii martie, managerii spitalelor de urgenţă din ţară vor avea obligaţia să organizeze în cadrul unităţilor de primiri urgenţe (UPU) saloane de observaţie, cu maximum şase paturi, unde pacienţii vor sta sub observaţie până la 24 de ore.

Toate spitalele de urgenţă din ţară vor fi nevoite să aloce cel puţin 5% din numărul de paturi ale spitalului pentru necesităţile UPU. Raportarea locurilor libere se face până la ora 12.00, de către medicul şef al fiecărei secţii. "La un spital cum este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde sunt 1.200 de paturi şi în jur de 300 externări pe zi, se pot aloca 60 de paturi pentru UPU. Fiecare spital trebuie să îşi gândească propria strategie, în funcţie de situaţia cu care se confruntă", a declarat managerul Spitalului Universitar din Bucureşti, Gheorghe Iana.