Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ecluza de la Agigea

Friday, 21 August 2009, 07:38 Sursă: Realitatea TV

Ideea unui canal navigabil între Dunăre şi mare a fost avansată încă din 1837, dar specialiştii şi-au dat seama că proiectul depăşea posibilităţile tehnice ale momentului. De-abia peste 100 de ani, se transforma în realitate.

Până în anul 1949 între Dunăre şi Marea Neagră era un mare câmp. În `49 s-au început lucrările la Canalul Dunăre Cernavodă- Năvodari. În 75 s-au început lucrările între Cernavodă şi Agigea iar în `84 s-a inaugurat Ecluza Agigea.

Ecluza Agigea s-a construit pentru că, din cauza diferenței de nivel, vasele nu puteau să treacă de pe Dunăre spre Marea Neagră. Toate bărcile, vapoarele sau barjele care vor să ajungă din Dunăre în mare sau invers trec prin ecluză. Pentru asta, nivelul apei de aici trebuie egalizat.

Specificul canalului este de a scurta drumul de la Dunăre la Marea Neagră, pe aici tranzitând nave de mârfuri şi de pasageri, turişti străini, turişti români care sunt intreesaţi de specificul ecluzei, despre funcţionarea acesteia.

Ecluza Agigea se află la 12 kilometri de oraşul Constanţa. Se ajunge acolo pe drumul ce duce spre Eforie Nord şi Vama Veche. Mulţi turişti opresc aici ca să facă fotografii și să afle mai multe despre procedeul de ecluzare.

Întreg procesul de ecluzare durează aproximativ o oră.

Citeste totul despre:


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri