"Am cerut agenţiilor de turism o situaţie clară, pe fiecare agenţie, unde au plecat aceste avansuri, ca să ştim cel puţin statele unde au fost plătite aceste avansuri, să încercăm pe căi diplomatice să obţinem înapoi aceşti bani. (...) Dacă până săptămâna viitoare nu vom avea această situaţie din partea agenţiilor cu plăţile unde au fost făcute, pentru că efectiv trebuie să ştim, noi vom deschide o aplicaţie informatică, care să permită tuturor agenţiilor, poate ne gândim să deschidem aplicaţia şi pentru turiştii care au plătit aceste avansuri, ca să avem această evidenţă. Trebuie să pornim de undeva, nu putem în orb, nu putem crede nici agenţiile de turism, care ne spun că au încasat atâtea avansuri şi au plătit atâtea în altă parte, dar nici pe turiştii care spun că avem de încasat, dacă nu demonstrează acest lucru. Asta doresc, să centralizăm datele, să ştim concret de câţi bani este nevoie, de câţi bani ar putea fi puşi la dispoziţie, despre ce este vorba din punct de vedere financiar. Evident, vrem să ştim clar statele către care s-au făcut aceste plăţi", a precizat Popescu, la un post TV.
În ceea ce priveşte orizontul de timp în care s-ar putea finaliza această aplicaţie, ministrul a precizat că se poate face într-o săptămână, la fel ca aplicaţia pentru Certificatele pentru Situaţie de Urgenţă.
"Finalizăm astăzi aplicaţia pentru Certificatele pentru Situaţie de Urgenţă, o testăm, ca să fim siguri că în momentul în care am pus-o sus va funcţiona perfect şi nimeni nu va avea o problemă şi va primi acel Certificat pentru Situaţie de Urgenţă în mod automat. După care ne apucăm şi cred, cum am terminat-o şi pe asta într-o săptămână, şi acea aplicaţie pentru turism va putea fi finalizată tot într-o săptămână", a subliniat Virgil Popescu.
Şeful de la Economie a făcut din nou apel la turiştii care şi-au plătit vacanţe pentru această perioadă să nu meargă să ceară banii înapoi agenţiilor, ci să îşi reprogrameze sejururile.
"Teoretic, se pot da banii înapoi tuturor. Problema este capacitatea financiară a agenţiilor, care au plătit, la rândul lor, de a putea returna. Evident că turistul nu poate să se ducă, este normal, noi îl înţelegem şi agenţiile îl înţeleg, dar nu au cum să se ducă, este practic imposibil ca aceştia să poată să călătorească sau să facă o vacanţă în această perioadă. De aceea, cel mai prudent lucru ar fi să negocieze cu agenţia şi să reprogrameze o nouă vacanţă într-o altă perioadă, în vară, sfârşitul anului, începutul anului viitor, şi dacă nu şi nu, să recupereze aceşti bani pentru că totul trebuie făcut într-o anumită cadenţă, pentru că eu înţeleg şi agenţiile de turism că nu au de unde să dea aceşti bani", a precizat acesta.