Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ANSVSA a intensificat monitorizarea la graniţă pentru a preveni pătrunderea de animale din Rusia

Thursday, 22 October 2009, 18:08 Sursă: NewsIn

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a spus că nu a primit încă nicio informare de la CE pe sistemul de alertă despre acest caz, însă monitorizarea a fost mărită ca măsură de prevenţie, chiar şi în condiţiile în care România nu importă carne de porc sau animale vii din acea zonă.

"Noi oricum avem instituite comandamentele de control încă de la declanşarea gripei AH1N1, însă vom monitorizarea va fi mult mai strictă pentru a preveni intrarea în ţară a vreunui animal din acea zonă sau a vreunui produs ce ar putea fi infestat cu pestă", a explicat acesta.

De asemenea, Zlotea a mai spus că verificările ANSVSA se vor concentra şi pe zona porturilor maritime şi fluviale. "La porturile maritime şi fluviale se vor face verificări chiar împreună cu cei de la vamă. Avem măsuri de verificare instituite, dar vom merge mai adânc cu verificările", a spus Zlotea.

Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat pe 22 octombrie că pesta porcină africană, boală mortală pentru porci, dar care nu se transmite la om, a afectat o zonă de 2.000 de kilometri din sudul spre nord-vestul Rusiei, precizând că România este printre ţările direct ameninţate. "Acest lucru înseamnă riscuri posibile de infiltrare a virusului în UE şi de extindere pe teritoriul Rusiei în direcţia estică spre Siberia şi poate spre China", a adăugat J. Lubroth, veterinar-şef al FAO.

Nu există niciun vaccin împotriva acestei boli.

În 2007, România a avut activată o clauză pe agricultură, neputând exporta carne de porc din cauza incapacităţii de eradicare a pestei porcine.


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri