Decizia Germaniei cu privire la salariul minim pentru șoferii străini în tranzit

Friday, 30 January 2015, 14:13 Sursă: AGERPRES

Guvernul german a decis vineri să suspende temporar aplicarea noului său salariu minim în cazul șoferilor, în principal din Europa de Est, când aceștia tranzitează țara, aspect reclamat la Comisia Europeană de mai multe țări, printre care Polonia, România și Ungaria, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

"Din considerație pentru vecinii săi" — în condițiile în care în Polonia firmele de transport și guvernul s-au angajat într-o veritabilă campanie împotriva noului sistem — guvernul a decis să suspende dispoziția privitoare la transportul de tranzit până la "clarificarea chestiunii juridice europene", a declarat în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin ministrul muncii, Andrea Nahles, la finalul unei întrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Sesizată de Polonia, România, Marea Britanie și alte țări, în total 13, Comisia Europeană a lansat la 21 ianuarie o "procedură preliminară" pentru a verifica conformitatea acestei dispoziții a legii germane cu dreptul european. Dând asigurări încă o dată că, din punctul său de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv șoferilor străini aflați în tranzit, nu încalcă regulile UE, Andrea Nahles a spus că se așteaptă la o decizie din partea Bruxellesului între lunile aprilie și iunie, în orice caz în această vară.

Ministrul polonez a salutat "o decizie bună" a Berlinului și și-a exprimat dorința ca Bruxellesul să-și exprime opinia "cât de curând posibil".

Germania practică de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe oră. Aceasta este singura țară europeană care nu acordă excepții pentru salariații în tranzit, respectiv șoferii profesioniști care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german pe un traseu între Polonia și Spania de exemplu.

Până în prezent, Berlinul a decis că ei trebuie plătiți cu salariul minim german pentru acest timp petrecut în Germania, sub pedeapsa unor amenzi, și că angajatorii lor trebuie să întocmească un anumit număr de documente administrative.

Berlinul a justificat acest regim prin dorința de a lupta împotriva dumpingului practicat de firmele de transport din estul Europei, un subiect care a provocat nemulțumire și în Franța, unde companiile de profil au denunțat "concurența neloială" a transportatorilor străini care își plătesc șoferii în condițiile salariale ale țării lor de origine.

O asociație a transportatorilor polonezi a calificat săptămâna trecută măsurile germane drept "discriminatorii și disproporționate", Varșovia solicitând Belinului să le modifice. În schimb, relatează AFP, sindicatele din Polonia i-au scris ministrului german al muncii pentru a-i cere să rămână ferm pe poziție.

Suspendarea anunțată vineri nu este valabilă decât pentru traseele de tranzit și nu pentru livrările efectuate de șoferi polonezi sau cehi cu plecare sau cu sosire în Germania, practică numită cabotaj.

Conform federației germane a transportului de mărfuri BGL, circa o cincime din traficul rutier de mărfuri din Germania este unul de tranzit.