Raiffeisen Bank dă în judecată statul român

Profitul Raiffeisen
Profitul Raiffeisen

Raiffeisen Bank dă în judecată statul român din cauza legii dării în plată. Reprezentanţii băncii au notificat deja Ministerul Finanţelor. Prima instituţie de credit care a notificat statul român că intenţionează să se adreseze Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID) este Raiffeisen Bank, alte instituţii bancare pregătindu-se să facă acelaşi demers, potrivit hotnews.
 
Motivul invocat de banca austriacă în sprijinul acţiunii sale este Tratatul bilateral încheiat între România şi Austria privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine, înţelegere care, prin Legea dării în plată, ar fi fost încălcată.
 
Practic, după apariţia legii dării în plată, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat că „darea în plată” le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit.

HotNews.ro a adresat un set de întrebări Ministerului Finanţelor pentru a evalua posibilele scenarii viitoare. Pe româneşte, băncile reclamă sumele pe care le pierd ca urmare a apariţiei unor legi ce alterează iremediabil propriile scenarii. Statul are la dispoziţie circa 3 luni în care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urma să le intenteze acţionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale, procese care în mod natural se pierd, iar banii sunt daţi de la bugetul de stat. Este corect să spunem că aceşti bani îi vom plăti cu toţii, prin taxe sau impozite. 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?