MENIU

Război în Ucraina, ziua 789: Miniştrii de externe din UE se întâlnesc la Luxemburg. Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei,pe agenda discuțiilor - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 789 de conflict armat cu Rusia. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, relatează Reuters.

UPDATE 19:40 - Partea superioară a turnului de televiziune din Harkov s-a prăbuşit după un atac cu rachetă al Rusiei

Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce oficialii locali au declarat că a fost probabil un atac cu rachetă al Rusiei asupra acestei infrastructuri de televiziune.

Semnalul de emisie a fost întrerupt în cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, care a fost bombardat puternic de rachete şi drone ruseşti în ultimele săptămâni.

"În acest moment există întreruperi ale semnalului de televiziune digitală", a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov.

Nu au existat victime, deoarece angajaţii se aflau în adăposturi, a adăugat el.

Imagini de la faţa locului arată cum catargul principal al turnului s-a rupt, căzând, în timp ce un nor de fum se ridica spre cer.

Din imagini nu este clar ce anume a lovit partea superioară a turnului, dar procurorii din Harkov au declarat că Rusia a folosit probabil o rachetă de croazieră Kh-59 în acest atac.

Înregistrarea video a fost verificată prin coroborarea cu o înregistrare dintr-un alt unghi care arată acelaşi moment în care vârful turnului se prăbuşeşte.

Rusia a atacat turnul de televiziune din Harkov de mai multe ori la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după ce şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Semnalul tv a fost întrerupt în acel moment.

UPDATE 19:20 Rusia se îndreaptă spre cucerirea unui punct strategic

Forțele ruseşti au preluat controlul asupra satului Novomihailivka, situat la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. Este a doua lovitură importantă dată de Rusia, care se apropie de cucerirea punctului strategic Ceasiv Yar, informează Rador Radio România.

Statul Major al armatei ucrainene a transmis luni în raportul său regulat de dimineață că forțele ucrainene au continuat să respingă tentativele ruseşti de a avansa în apropierea satului.

UPDATE 16:40 - Miniștrii de Externe și ai Apărării din UE n-au ajuns la un acord privind formule prin care să trimită Ucrainei mai multe sisteme Patriot

Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență modul în care pot oferi mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult, relatează Retuers, citată de The Guardian.

Reuniți la Luxemburg, miniștrii de externe și ai apărării din UE au declarat că votul din Camera Reprezentanților a SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina în weekend nu ar trebui să ducă la o oarecare mulțumire din partea lor.

UPDATE 16:25 - Kievul îndeamnă UE să nu se relaxeze după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, după ce, sâmbătă, după luni de blocaj, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, relatează EFE.

"Salutăm cu toţii decizia Camerei Reprezentanţilor a SUA de a oferi un pachet puternic de ajutor pentru Ucraina. Dar noi, în Europa, nu putem şi nu ar trebui să ne relaxăm", a declarat Kuleba într-o alocuţiune rostită prin videoconferinţă în cadrul Consiliul miniştrilor de externe şi apărării din UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că "apărarea Europei este în principal o problemă care îi priveşte în primul rând pe europeni". "În cele şase luni de dezbateri (privind aprobarea pachetului de ajutor) în SUA, Europa a demonstrat un adevărat leadership şi capacitatea de a acţiona", a adăugat Kuleba, care le-a mulţumit colegilor săi din UE.

UPDATE 15.00 - Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novomykhailivka, la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Statul Major General al Ucrainei a declarat luni, în raportul său obișnuit de dimineață, că forțele Kievului au continuat să respingă atacurile trupelor rusești care încercau să avanseze în apropierea satului.

UPDATE 13:40 - Kremlin: Rusia va lua măsuri pentru a-şi garanta securitatea dacă Polonia va găzdui arme nucleare

Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP.

"Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în perspectiva desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină.

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

UPDATE 12:10 - Situaţia de pe front se va înrăutăţi spre jumătatea lui mai, afirmă şeful serviciului de informaţii militare al Kievului

Situaţia de pe frontul ucrainean se va înrăutăţi spre jumătatea lunii mai şi începutul lunii iunie, care va fi o "perioadă dificilă", a avertizat luni şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, în contextul în care temerile privind o nouă ofensivă rusă sunt tot mai mari, relatează AFP, relatează Agerpres.

"Să nu intrăm prea mult în detalii, dar va exista o perioadă dificilă, la jumătatea lui mai şi începutul lui iunie", a declarat el, întrebat despre situaţia de pe front, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al BBC.

Armata rusă "desfăşoară o operaţiune complexă", a spus el.

"Credem că o situaţie mai degrabă dificilă ne aşteaptă într-un viitor apropiat. Dar trebuie să înţelegem că nu va fi catastrofală", a estimat Kirilo Budanov.

"Armaghedonul nu se va produce, contrar a ceea ce mulţi spun în acest moment. Dar vor exista probleme începând de la jumătatea lui mai", a adăugat el.

Armata ucraineană traversează deja o perioadă delicată, fiind confruntată cu o penurie de noi recruţi şi de muniţii din cauza întârzierilor importante de livrări de ajutor occidental, în special american.

UPDATE 9:45 - Ucraina susține că Rusia a pierdut 460,260 de soldați pe câmpul de luptă, din care 730 doar în ultima zi, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 6:15 - Reuniune crucială la Luxemburg, luni. Ce discuții se vor purta

Deşi miniştrii vor discuta, de asemenea, despre războiul din Sudan, cea mai mare parte a atenţiei lor se va concentra pe conflictele care devastează regiunile estice şi sudice ale blocului celor 27 de state membre - Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriots.

Kievul şi aliaţii săi europeni au primit un impuls important la sfârşitul săptămânii, când Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face faţă războiului din Ucraina.

UPDATE 5:10 - Ucraina loveşte la Sevastopol una din cele mai vechi nave ale marinei militare ruse

O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă.

Ucrainenii au atacat de mai multe ori în ultimele luni nave ruseşti în jurul Crimeei, folosind diferite sisteme de armament, reaminteşte dpa.

Rusia nu a comentat deocamdată oficial, dar în mediile sociale s-a vorbit despre o explozie la bordul unei nave, posibil de impactul unei rachete sau al unei drone.

Tot duminică, forţele ruse au atacat portul ucrainean Odessa cu rachete lansate din Crimeea. Presa ucraineană a relatat despre o explozie în oraş care a rănit cel puţin patru oameni.