MENIU

Cum încearcă primăria lui Piedone să fenteze legea. Contracte pe sume uriașe, împărțite pe bucăți și acordate fără licitație

Primăria lui Piedone a reușit performanță de a finaliza proceduri care durează zile n doar câteva ore

În mai puțin de 3 ore, firma Geca Impex a primit de la primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, 11 contracte în valoare totală de aproape 1,9 milioane de lei. Achizițiile au fost încheiate la finalul lunii aprilie, însă acest caz nu este singurul care ridică suspiciuni. Aceeași schemă a fost folosită și în februarie.

Atunci, în doar 3 zile au fost semnate cu aceeași firmă 12 contracte. Și acestea, în valoare de aproape 1 milion de lei, scriu jurnaliștii de la HotNews, citati de Realitatea Plus.

Toate contractele au fost încheiate pentru diferite servicii - de la furnizarea de coșuri și bănci pentru parcuri până la aparate de fitness stradale și lucrări de reparații pentru terenurile de sport. Livrările făcute de Geca Impex au trezit bănuieli în rândurile jurnaliștilor pentru ceea ce pare a fi o „fragmentare a contractelor de valoare mai mare în mai multe contracte”. Totul, pentru a putea fi atribuite direct de primărie, fără licitație.

DE CE LEGE AR FI ÎNCERCAT SĂ PROFITE PRIMĂRIA CONDUSĂ DE PIEDONE
Produsele sau serviciile se pot achiziționa direct doar dacă valoarea estimată (fără TVA) NU depășește:
270.120 lei - în cazul bunurilor și serviciilor
900.400 lei - în cazul lucrărilor
SURSA: Art. 7 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice

Legea reglementează clar dreptul de a achiziționa bunuri sau servicii fără licitație. Acest lucru este posibil doar dacă valoarea lor nu depășește 270.120 de lei fără TVA în cazul produselor și 900.400 de lei în cazul lucrărilor. În restul cazurilor, trebuie făcută licitație.

Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, ar fi încercat să se folosească de lege. Metoda folosită ar fi spargerea contractului de achiziții publice în altele cu sume mai mici. De aici și numărul suspect de mare de contracte încheiate cu GECA IMPEX într-un timp atât de scurt.

Contactată de jurnaliști, Valeria Tudora, expertă în achiziții publice, a explicat că metoda folosită este ilegală. Primăria nu are voie să divizeze contractele care se referă la același tip de bunuri și servicii. Mai mult, instituția nu poate subevalua contractele pentru a evita necesitatea organizării unei licitații.

Nu este un caz singular. În general, autoritățile locale încearcă să se justifice prin faptul că achiziționează produse care au coduri diferite în Sistemul de Achiziții Publice și că astfel nu se depășesc sumele din lege. Explicația nu stă în picioare, iar contractele încheiate de primăria lui Piedone încalcă legea, a concluzionat experta contactată de HotNews.

GECA IMPEX are numeroase contracte cu statul român. Acționarii săi sunt Gelu și Verona Palamaru, nașii de cununie ai unui important șef de Consiliu Județean. Între 2018 și 2024, GECA IMPEX a primit 17 contracte, în valoare de nu mai puțin de 821 de milioane de lei.

Important de menționat este faptul că o instituție a statului a sesizat în trecut că în primăria Sectorului 5 se obișnuiește să se divizeze contractele de achiziții. Într-un audit din 2022, aceasta a fost una dintre principalele probleme semnalate de Curtea de Conturi. Instituția a descoperit

PRACTICI ÎNȘELĂTOARE CU VECHIME ÎN PRIMĂRIA LUI PIEDONE
„Divizarea de către Sectorul 5 al Municipiului București a contractelor de achiziție publică în mai multe contracte cu valoare mai mică, pe parcursul anului 2022, evitându-se astfel aplicarea procedurilor concurențiale de atribuire”, arată raportul Curții de Conturi

Fără a organiza licitație, primăria lui Cristian Popescu Piedone a atribuit numeroase contracte firmei GECA IMPEX. Cel mai recent, pe 30 aprilie, s-a semnat pentru:

CONTRACTELE FĂRĂ LICITAȚIE ÎNCHEIATE ÎNTRE PRIMĂRIA LUI PIEDONE ȘI GECA IMPEX PM

- Reparații ale terenurilor de sport (1.214 mp, 326.566 lei)
- Gazon sintetic (1.214 mp, 269.508 lei)
- Mobilier urban (226 coșuri de gunoi, 192.100 lei);
- Leagăne (7 bucăți, 89.920 lei)
- Balansoare (4 bucăți, 32.464 lei)
- Echipamente de fitness în aer liber (12 bucăți, 95.856 lei)

SURSA: HOTNEWS

Aceste achiziții, dar și altele, au fost făcute în limitele sumelor menționate în lege - 270.120 pentru bunuri și 900.400 pentru lucrări. Mai mult, au fost atribuite cu o viteză incredibilă de către primărie. Majoritatea dintre ele în ziua următoare publicării în Sistemul de Achiziții, însă unele la doar câteva minute distanță. Pentru reparațiile la terenurile de sport, GECA IMPEX a câștigat contractul în doar jumătate de oră.