MENIU

Război în Ucraina, ziua 820: Kadîrov s-a întâlnit cu Putin și i-a oferit mai multe trupe pentru războiul din Ucraina

Kadîrov și Putin

Kadîrov, care conduce din 2007 regiunea din Caucazul de Sud ca loialist al Kremlinului, a postat o fotografie cu Putin şi a declarat că a discutat despre problemele economice şi perspectivele regiunii şi l-a invitat pe preşedinte să viziteze Cecenia.

UPDATE 22:40 - Polonia și Grecia au cerut joi Uniunii Europene să creeze un „scut” antiaerian de teama conflictului din Ucraina

Polonia și Grecia au cerut joi Uniunii Europene să creeze un „scut” antiaerian pentru a se proteja mai bine în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit unei declarații comune a celor două țări, citează AFP.

„Europa va fi în siguranță atâta timp cât cerul de deasupra ei va fi sigur”, au declarat premierul polonez Donald Tusk și omologul său grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această propunere vine într-un moment în care cele 27 de state membre se luptă deja să găsească finanțarea de care au nevoie pentru a-și dezvolta industriile de apărare, după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022.

 

UPDATE 20.30 Vladimir Putin aprobă confiscarea activelor americane 

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat confiscarea activelor americane pentru a compensa daunele provocate de sancţiuni. Liderul de la Kremlin a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane.

 

UPDATE 18:10 - Putin aprobă confiscarea activelor americane pentru a compensa daunele provocate de sancţiuni

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE.

Potrivit Reuters, Rusia va identifica proprietăţile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite ca despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a unei eventuale confiscări a activelor ruseşti îngheţate în SUA.

Măsura vizează acţiunile, participarea la capitalul unor persoane juridice în Rusia şi drepturile de proprietate, potrivit documentului, publicat joi pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.

Decretul, care intră în vigoare din momentul publicării sale, reprezintă un răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele ruseşti îngheţate de la începutul războiului în Ucraina.

UPDATE 17:40 Șase morţi şi 11 răniţi, într-un atac rusesc asupra Harkovului

Șeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că numărul persoanelor decedate în urma atacurilor ruseşti de joi dimineaţă a ajuns la şase, informează RBC, potrivit Rador Radio Românua. Armata ucraineană, care se află în defensivă şi duce lipsă de echipament şi militari, înfruntă, de la 10 mai, o ofensivă rusă în regiunea Harkov (nord-est), unde a fost nevoită să trimită întăriri preţioase.

UPDATE 17:00 - O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană este de neacceptat pentru Rusia

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină membre ale blocului comunitar european.

 "Aceasta este dizolvarea acestor țări în comunități centrate pe NATO sau volante directe ale NATO", a spus diplomatul. „Acestea sunt condiții umilitoare care sunt stabilite pentru țări, inclusiv în contextul schimbării vieții lor interne, astfel încât să se încadreze în scenă, astfel încât să fie puse pe raftul care le este alocat de aceiași ideologi occidentali. Toate acestea sunt necesare pentru a folosi liber resursele acestor țări în interesul țărilor din Occidentul colectiv.”

UPDATE 14:49 - Putin va purta discuţii cu Lukaşenko timp de două zile în Belarus, anunţă Kremlinul

Vladimir Putin va purta joi şi vineri, la Minsk, discuţii ample cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi Kremlinul, citat de Reuters.

Rusia şi Belarus sunt aliaţi apropiaţi, Minskul urmând să ia parte în această lună la exerciţii menite să simuleze pregătirile pentru lansarea de arme nucleare tactice.

Belarusul a oferit Rusiei sprijin logistic în timpul conflictului său cu Ucraina, forţele ruseşti intrând în Ucraina de pe teritoriul belarus în timpul ofensivei lor iniţiale împotriva Kievului din februarie 2022.

UPDATE 14:11 - SUA, pe cale să renunțe la restricții privind loviturile ucrainene în Rusia.

Departamentul de Stat al SUA, sub conducerea lui Anthony Blinken, lucrează la o propunere de relaxare a interdicției impuse Ucrainei de a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse cu arme americane, relatează New York Times.

La propunerea Departamentului de Stat, administrația lui Joe Biden discuta dacă să relaxeze interdicția pentru a permite ucrainenilor să lovească lansatoare de rachete și artilerie situate în Rusia, ținte despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că au permis recentele câștiguri teritoriale ale Moscovei.

UPDATE - 13:31 - Reacţia lui Zelenski la atacurile ruseşti de la Harkiv

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că agresorii ruși au lansat, joi, un atac extrem de brutal asupra orașelor Harkiv și Liubotin. „Conform datelor preliminare, au fost 15 rachete simultan. Din păcate, sunt morţi și răniţi. Serviciile de urgență sunt deja pe teren, iar tuturor celor care au suferit li se va acorda ajutorul necesar” – a scris Zelenski pe Telegram. Preşedintele a menționat că teroriștii ruși folosesc faptul că Ucraina încă duce lipsă de apărarea aeriană suficientă și capabilităţi care să poată distruge lansatoarele de rachete ruseşti aflate în apropierea graniței ruso-ucrainene. „Iar această slăbiciune nu este slăbiciunea noastră, ci a lumii, care, de trei ani, nu îndrăzneşte să trateze teroriștii așa cum merită” – a adăugat liderul ucrainean. 

UPDATE 12:28 - China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina, susţine Londra

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a se prezenta ca o influenţă moderatoare asupra Moscovei, informează DPA, conform Agerpres.

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO „să se trezească” şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina”, a afirmat ministrul britanic al apărării.

„Serviciile secrete militare din SUA şi Marea Britanie pot dezvălui că ajutor letal zboară acum din China către Rusia, iar apoi în Ucraina”, a insistat Shapps.

„Această vizită recentă (a lui Vladimir Putin în China) pe care am văzut-o, creşterea, cred, cu 64% a schimburilor comerciale între cele două ţări, relevă de fapt că există o relaţie mult mai profundă” între Moscova şi Beijing, a afirmat Grant Shapps.

UPDATE 10:00 - Fost director al CIA: Câștigarea războiului de către Ucraina depinde în primul rând de ajutorul SUA

Fostul director al CIA David Petraeus afirmă că o victorie a Ucrainei în faţa Rusiei ar presupune recâştigarea teritoriilor pierdute începând cu anul 2014, iar acest lucru depinde în primul rând de ajutorul oferit de Statele Unite.

David Petraeus şi-a lansat, miercuri, la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, volumul "Conflict, evoluţia războiului din 1945 până la Ucraina", la care este coautor împreună cu Andrew Roberts.

În acest context, fostul director al CIA a făcut o scurtă analiză a războiului modern.

"Analiza asupra războiului modern scoate în prim plan cele patru sarcini ale leadershipului: să ai o idee principală, să comunici ideea, să convingi pe toţi să urmărească ideea neobosit, să revizuieşti şi să îmbunătăţeşti strategia ori de câte ori este necesar, să supervizezi punerea în practică a ideii. (...) Trebuie să-ţi înţelegi realmente propriile forţe, forţele inamice, terenul fizic, terenul uman, ţara în care operezi, toate elementele din ea, triburi, secte religioase, grupuri etnice, partide politice, toate astea, toate elementele societăţii, vecinătăţile, şi aşa mai departe, iar mai apoi să modelezi ideea principală corectă. Apoi, o comunici eficient în toate ungherele organizaţiei şi tuturor celor care au un interes în rezolvarea conflictului. E o sarcină enormă care trebuie continuată mereu", a spus generalul Petraeus.

În privinţa războiului din Ucraina şi ce anume înseamnă victoria în acest conflict, generalul american este de părere că ea presupune recâştigarea de către ucraineni a controlului asupra tuturor teritoriilor deţinute de acest stat înainte de 2014.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina, relatează Reuters.

Kadîrov a spus că zeci de mii de luptători "bine antrenaţi şi echipaţi, din rezervă" sunt pregătiţi să lupte pentru Rusia în Ucraina, dacă un astfel de ordin va fi dat. Un total de 43.500 de soldaţi ceceni au servit deja în Ucraina, inclusiv 18.000 de voluntari, a spus el.

"Am transmis, de asemenea, dorinţele poporului nostru şi l-am invitat pe liderul nostru naţional să vină să viziteze Republica Cecenă", a scris Kadîrov.

Vladimir Putin face curățenie după Șoigu. L-a demis și pe ministrul-adjunct al Apărării

Liderul cecen, despre care există zvonuri insistente că ar fi bolnav, a negat în repetate rânduri zvonu că nu s-ar simţi bine şi ca dovadă a postat ostentativ fotografii în care apare făcând exerciţii fizice şi conducând întâlniri.

Separatiştii ceceni au purtat două războaie împotriva armatei ruseşti după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, soldate cu distrugeri şi victime grele.

Putin i-a acordat lui Kadîrov o marjă largă de manevră pentru a conduce regiunea majoritar musulmană aşa cum doreşte, în schimbul menţinerii stabilităţii şi loialităţii acesteia, după ce tatăl său, Ahmad Kadîrov, care a luptat împotriva ruşilor în primul război cecen, a schimbat tabăra în cel de-al doilea război înainte de a fi asasinat de islamiştii ceceni în 2003, la Grozîi, la parada de Ziua Victoriei.

Mai multe articole despre:
kadirov putin razboi in ucraina