MENIU

Război în Ucraina, ziua 705: Zelenski recunoaşte o înrolare cu forţa a unor ucraineni - LIVE TEXT

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba/ Arhivă foto

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul 705 de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaşte, într-un interviu acordat postului german ARD, că s-au înrolat cu forţa bărbaţi la vârsta la care pot lupta şi îşi exprimă regretul cu privire la faptul că ”reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutare” de militari, în contextul unui proiect de lege a mobilizării controversat.

UPDATE 00.00 -  Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat luni că este crucial ca Congresul să aprobe un nou pachet bugetar pentru Ucraina, în caz contrar tot ceea ce s-a realizat „va fi pus în pericol.

„Fără acesta, tot ceea ce au realizat ucrainenii și ceea ce noi i-am ajutat să realizeze va fi pus în pericol”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 22.00 - Noi zvonuri privind demiterea comandantului șef al armatei ucrainene, Veleri Zalujnîi / Biroul președintelui Zelenski neagă 

Comandantul-șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, posibil să fi fost demis pe 29 ianuarie, potrivit surselor Kyiv Independent și ale altor câteva mass-media ucrainene. Pe site-ul președintelui Volodimir Zelenski nu a fost încă publicat niciun decret oficial.

UPDATE 20:45 - Ungaria insistă pe lângă Kiev pentru mai multe drepturi pentru minoritatea maghiară.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a insistat luni - în cursul primei sale vizite în Ucraina de la începutul invaziei ruse - că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare din această ţară pentru ca relaţiile cu Budapesta să se îmbunătăţească, potrivit EFE.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că cele două părţi au convenit să înfiinţeze o comisie bilaterală care să rezolve, în termen de zece zile, dezacordurile dintre cele două părţi cu privire la problema minorităţii maghiare din Ucraina.

UPDATE 20:40 - Ajutorul pentru Ucraina, în centrul vizitei secretarului general al NATO la Washington. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început luni la Washington o serie de întâlniri axate pe continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina pentru ca aceasta să poată face invaziei ruse, potrivit AFP.

Stoltenberg a fost primit dimineaţa de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, înainte de a purta discuţii după-amiază cu şeful diplomaţiei, Antony Blinken, şi cu consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

UPDATE 20:33 - Kievul anunţă că vrea să-şi ”lărgească” capul de pod de pe malul stâng al Niprului. 

Armata ucraineană anunţă luni că încearcă ”să lărgească” capul de pod de pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de armata rusă, în sudul Ucrainei, în pofida unor atacuri ruse intensive asupra acestei poziţii, relatează AFP.

”Forţele Apărării ucrainene îşi continuă eforturile în vederea unei lărgiri a capului de pod de pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson”, anunţă armata în raportul său zilnic.

”În pofida unor pierderi importante, inamicul continuă să ne atace unităile din poziţii”, anunţă Statul Major ucrainean, care anunţă că ”opt operaţiuni de asalt” ruseşti ”au eşuat” duminică.

UPDATE 18:36 Zelenski recunoaşte o înrolare cu forţa a unor ucraineni. 

Da, au existat astfel de cazuri”, recunoaşte şeful statului ucrainean.

”Unii reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutarea unor bărbaţi care refuză să se mobilizeze de bunăvoie, dar a fost o greşeală”, recunoaşte Volodimir Zelenski.

El subliniază că vrea să ”cât mai corect posibil” în acest subiect.

UPDATE 13:30 -„Operațiuni de asalt rusești eșuate” în Herson în timp ce trupele ucrainene încearcă să „lărgească" capul de pod de pe malul ocupat al Niprului

Armata ucraineană a declarat luni că încearcă să „lărgească" capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de armata rusă în sudul țării, în pofida atacurilor intense ale inamicului, potrivit AFP.

„Forțele de apărare ucrainene își continuă eforturile de extindere a capului lor de pod pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson", a indicat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său de luni dimineață.

Forțele ucrainene, inclusiv două brigăzi de infanterie marină, încearcă de luni de zile să câștige teren pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, în timp ce întregul front a fost în mare parte înghețat de la sfârșitul anului 2022, iar rușii sunt în ofensivă în mai multe zone din est.

UPDATE 13:00NATO trebuie să se pregătească pentru atacuri cu rachete rusești în Europa, avertizează generali de rang înalt

Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă, au au avertizat generali de rang înalt, potrivit The Times. Cea mai mare provocare în cadrul NATO este birocrația în ceea ce privește transferul de trupe și echipament între statele membre.

UPDATE 11:50 - Zelenski: Ucrainenii plecaţi din ţară din motive de conştiinţă nu vor fi presaţi să revină în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu vrea să-i preseze să se întoarcă în ţară pe ucrainenii care au plecat peste hotare din motive de conştiinţă, după debutul războiului, relatează luni dpa.

Zelenski a asigurat că nu-i cere cancelarului german Olaf Scholz să-i trimită pe aceştia înapoi în Ucraina, într-un interviu acordat postului public ARD.

"Categoric nu-i cer lui Olaf Scholz să-i aducă repede înapoi. Trăim într-o lume democratică", a spus preşedintele ucrainean.

UPDATE 9:30 - Peste 6.300 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, iar în total circa 156.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 42.200 de mijloace de transport au efectuat formalităţile de control, la punctele de frontieră din întreaga ţară.

Pe sensul de intrare în România au fost 75.828 persoane, dintre care 6.363 cetăţeni ucraineni. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), la nivel naţional, au intrat în România 7.213.574 cetăţeni ucraineni, a informat luni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

UPDATE 6:40 - Ministrul de externe Péter Szijjártó se va întâlni, luni, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, la Ujgorod, anunță publicația ungară Nepszava. Întâlnirea aeste una crucială în contextul în care se așteaptă ca ea să producă efecte asupra deciziei Ungariei de a deblocha sprijinul UE de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

UPDATE 5:10 - Ucraina cere intensificarea presiunii asupra Rusiei, în timp ce trupele ruse desfăşoară ofensive multiple, consemnează agenţia EFE.

"Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieţilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) şi îl pregătim. Pregătim de asemenea noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile", a adăugat Zelenski.

El le-a cerut de asemenea aliaţilor occidentali să se grăbească în luarea unei decizii de confiscare a activelor ruseşti din Occident, care însumează circa 300 de miliarde de dolari rezerve sale valutare sau în aur, îngheţate în urma invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 4:20 - Partidul ungar Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul - care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.

"În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii", a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina