MENIU

Un alt milionar celebru, din România, îi urmează calea lui Irinel Columbeanu. Bărbatul a ajuns la sapă de lemn după ce a intrat în faliment

După Irinel Columbeanu și Alex Rădulescu, un alt milionar român, Ion Măgădan, a ajuns la sapă de lemn. Tribunalul a declarat falimentul companiei sale, Miro SA, în urmă cu șase ani, iar lichidatorul încearcă încă să recupereze din bunurile rămase.

Ion Măgădan a intrat în faliment

Miro SA și-a cerut insolvența în 2013. După cinci ani, Tribunalul Bistrița-Năsăud a stabilit că societatea nu mai avea șanse de redresare și a declarat falimentul. Lichidatorul desemnat, CITR Filiala Sibiu SPRL, a început procesul de recuperare a bunurilor companiei.

„Dispune intrarea în faliment a debitoarei Societatea MIRO SA. În baza art.107 alin.2 din Legea nr.85/2006, desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Sibiu SPRL, care va îndeplini atribuțiile prevăzute de art.25 din lege. Dispune dizolvarea debitoarei Societatea MIRO SA și ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Fixează data de 11.07.2018 ca termen limită de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate după deschiderea procedurii”, se arăta în decizia Tribunalului din 2018.

Bunurile scoase la vânzare

Printre bunurile scoase la vânzare se numără echipamente industriale și vehicule:

Un strung carusel de 46.000 de euro
Un alt strung în valoare de peste 80.000 de euro
Trei macarale pivotante, fiecare evaluată la 1.700 de euro
Două tractoare și o freză la sol, vândute pentru peste 14.000 de euro
De asemenea, lichidatorul vinde:

Un Volkswagen Touareg pentru 4.650 de euro
O autoutilitară Peugeot pentru 2.600 de euro
Un Logan pentru 825 de euro
O barcă pentru doar 212 euro, arată as.ro.

Ascensiunea și decăderea lui Ion Măgădan

În 2005, Ion Măgădan apărea în „Top 300 cei mai bogați români”, alături de nume sonore precum Ion Țiriac și Gigi Becali. La acea vreme, averea sa era estimată la aproximativ 17 milioane de euro. Însă declinul a venit după criza economică, iar în 2013, Măgădan a fost nevoit să ceară insolvența companiei sale, Miro SA.

În 2006, Ion Măgădan nu a mai reușit să prindă topul celor mai bogați români, plafonul averii a ajuns de la 7 la 10 milioane de dolari.

În 2005, Gigi Becali era pe locul 7 în „Top 300 Capital”, cu o avere estimată la 400-450 de milioane de dolari, având afaceri în imobiliare și sport. Ion Țiriac era cel mai bogat român, cu o avere de circa 1 miliard de dolari.

În 2006, averea lui Becali a crescut exponențial, ajungând la 950 de milioane de dolari și ocupând locul 3 în top. Ion Țiriac se afla pe locul 2, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari. Pe primul loc se afla Iosif Constantin Drăgan, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari.

Cazul lui Ion Măgădan ilustrează cât de volatilă poate fi lumea afacerilor. De la a fi unul dintre cei mai bogați oameni din România, el a ajuns să își vadă compania în faliment și bunurile scoase la vânzare. Povestea sa este un avertisment despre riscurile și incertitudinile din lumea afacerilor.