MENIU

Vladimir Putin vrea oprirea războiului din Ucraina. Care sunt condițiile unui posibil armistițiu

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă, au transmis patru surse ruseşti pentru Reuters, care au precizat, pe de altă parte, că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul şi Occidentul nu răspund ofertei.

Pe baza cunoştinţelor lor despre discuţiile din rândul elitei Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin este de părere că succesele obţinute până acum în război sunt suficiente pentru a le vinde ca pe o victorie poporului rus.

Trei surse au declarat că, pe de altă parte, Putin înţelege că orice noi progrese semnificative pe front ar necesita o altă mobilizare la nivel naţional, pe care nu şi-o doreşte, iar o sursă, care îl cunoaşte pe liderul rus, a reamintit că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare, din septembrie 2022. Convocarea naţională la armată a speriat o parte a populaţiei din Rusia, determinând sute de mii de bărbaţi aflaţi la vârsta încorporării să părăsească ţara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus şi-a exprimat frustrarea, într-un grup restrâns de consilieri, cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susţinute de Occident de a bloca negocierile şi faţă de decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude orice discuţii.

Cutremur la Kremlin: Vladimir Putin l-a exclus pe Serghei Şoigu din noul guvern. Cine îi va lua locul

"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheţa războiul", a declarat un alt membru din grupul celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin şi care are cunoştinţă despre conversaţiile la nivel înalt de la Kremlin, precizează Reuters. Acest oficial, la fel ca şi ceilalţi citaţi în articol, au cerut păstrarea anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

CINE SUNT SURSELE REUTERS

Pentru articolul său, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt, din lumea politică şi a afacerilor. Cea de-a cincea sursă, menţionează Reuters, nu a comentat îngheţarea războiului pe liniile actuale de front.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la o solicitare de comentarii, că liderul Kremlinului a spus în repetate rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-şi atinge obiectivele, afirmând că ţara nu doreşte un "război etern". Peskov a mai declarat că Rusia nu are nevoie de mobilizare şi că, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forţele armate.

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin