MENIU

Creșterea pensiilor și salarilor, în pericol. Avertismentul Băncii Naționale

BNR trage un semnal de alarmă în privința politicii fiscale a guvernului. Foto/Arhivă

Banca Națională a României (BNR) atrage atenția asupra riscului reprezentat de deficitul de cont curent, aflat cu mult peste cel al altor state UE. 

BNR avertizează că deficitul de cont curent, aflat mult peste standardele UE, este o vulnerabilitate majoră şi induce riscuri pentru inflaţie, prima de risc suveran, sustenabilitatea creşterii PIB şi pentru cursul valutar. De asemenea, Banca Națională susține că riscuri crescute vin şi de la politica fiscală, de la salarii şi pensii. 

„Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro rămân ridicate, au convenit membrii Consiliului, evocând deficitele gemene şi incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, dar şi actualele tensiuni geopolitice“, potrivit minutei BNR. Totuşi, pe termen scurt semnificativă ca influenţă va rămâne atractivitatea încă ridicată a plasamentelor în monedă naţională”, se arată în documentele BNR.

Evaluările BNR reconfirmă perspectiva descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele opt trimestre, însă într-un ritm mult încetinit faţă de 2023, traiectoria fiind şi ceva mai ridicată pe termen scurt decât cea din prognoza din februarie. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se reducă în decembrie 2024 la 4,9%, peste nivelul de 4,7% anticipat anterior, susţine boardul BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna mai.

BNR a menţinut la şedinţa boardului din luna mai dobânda-cheie la 7%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti, care anticipau începerea ciclului de relaxare a politicii monetare. Rata anuală a inflaţiei s-a redus în martie 2024 la 6,6%, nivel similar celui de la finele anului 2023.  Iar în luna aprilie inflaţia anuală a coborât până la 5,9%.