MENIU

Stil de viaţă sănătos: Carne roşie versus carne albă

Foto: thehouseofpayne.wordpress
Foto: sxc.hu

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

"Atât carnea albă cât şi carnea roşie sunt la fel de importante când ne aflăm la vârsta de creştere. Cu cât înaintăm în vârstă, trebuie să ajustăm dieta la noile cerinţe ale organismului. După vârsta de 40 de ani, ar trebui să ne facem o reevaluare a dietei şi să ne alegem alimentele cu mai multă grijiă", a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutriţionist, Oana Braga. 

Carnea roşie are un conţinut bogat în proteine şi ajută la dezvoltarea organismului, fiind importantă în perioada de creştere a celor mici. "Conţine fier, carnea roşie fiind singurul aliment care aduce o cantitate de fier în plus organismului, prevenind anemia. Carnea roşie conţine acizi graşi saturaţi, care sunt grăsimi nesănătoase", a precizat Oana Braga. Grăsimile se depun pe artere, ducând în cele din urmă la apariţia arterosclerozei.

Medicul nutriţionist recomandă să se consume măcar o dată pe săptămână carne roşie datorită conţinutului de fier. Cei care obişnuiesc să consume mai des carne roşie, trebuie să ştie că nu este recomandată o cantitate mai mare de 70-90 de grame pe zi. Un consum prea mare de carne roşie, poate să ducă la apariţia osteoporozei, avertizează Oana Braga.

Cei care mănâncă în cantităţi prea mari carne de porc prezintă un risc ridicat în apariţia cancerului colorectal şi a celui de stomac. De asemenea, consumul prea mare duce la apariţia bolilor cardiovasculare din cauza acizilor graşi, a mai spus medicul nutriţionist. "Există riscul de obezitate, iar secundar obezităţii, poate apărea diabetul zaharat de tip 2", a completat aceasta.

Dintre tipurile de carne roşie, se recomandă în ordine, cea de vită, de porc şi de miel, îndeosebi muşchiul file. 

Potrivit unui studiu realizat pe 500.000 de persoane de vârstă medie din SUA, arată că cei care consumă zilnic în jur de 120 de grame de carne roşie (echivalentul unui hamburger mic) sunt suspuşi cu 30% mai mult unei morţi premature faţă de cei care nu consumă carne roşie atât de des.

Spre deosebire de carnea roşie, carnea albă are avantajul de a fi digerată mult mai uşor, aduce organismului acizi graşi nesaturaţi, ajută la reducerea lipidelor reducând riscul bolilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni.

Carnea albă conţine de asemenea proteine, fier (însă într-o cantitate mai mică decât cea roşie), zinc, magneziu, vitaminele B2 şi B12. "Este permis un consum zilnic de 150-200 de grame, datorită acizilor graşi saturaţi care sunt mai puţini. Puiul, peştele şi curcanul, toate conţin acizi graşi polinesaturaţi (omenga 3 şi 6). Aceşti acizi sunt esenţiali pentru că organismul nu îi poate sintetiza. În plus, acizi graşi polinesaturaţi au un efect cardioprotector, având un efect anti-inflamator la nivelul vaselor de sânge", a explicat Oana Braga.

Persoanele diagnosticate cu diabet sau cele care au probleme cu kilogramele în plus, sunt încurajate să consume cât mai des carne albă în detrimentul celei roşii. "Mare grijă însă la modalitatea de preparare, deoarece aceasta poate să transforme alimentele sănătoaste în unele nesănătoase", a conchis medicul Oana Braga. Carnea alba este mai sănătoasă preparată la cuptor, fiartă sau pe grătar. 

Citeşte şi Stil de viaţă: Carne versus soia