MENIU

Război în Ucraina, ziua 704.  Rusia e gata să negocieze cu UE privind gazele - LIVE TEXT

Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete care au vizat infrastructuri civile și esențiale în zone extinse din Ucraina, au anunțat, duminică dimineață, forțele aeriene ale Kievului. Informațiile preliminare nu au indicat victime în aceste atacuri, a precizat sursa citată pe Telegram. Moscova spune că e gata să negocieze cu UE privind furnizarea de gaze, în condițiile în care acordul de tranzit prin Ucraina expiră anul acesta. Ucraina a intrat în ziua 704 a războiului. 

UPDATE 19:00 - Locuitorii din Melitopol, oraș ocupat de ruși din regiunea ucraineană Zaporojie, au raportat că au auzit două explozii puternice, duminică, a informat Ivan Fedorov, primarul ucrainean al oraşului, aflat în exil.

Exploziile au avut loc în districtul Berdyansk, potrivit sursei citate, scrie The Guardian.

UPDATE 18:10 - Un telefon mobil rusesc abandonat a furnizat imagini cu un asalt de blindate eșuat asupra pozițiilor ucrainene din rezervația naturală Serebryansʹkyy din regiunea Lugansk, scrie Kyiv Post.

Clipul începe prin a arăta proprietarul telefonului - un conducător de tanc rus - urcând în vehiculul său. În timp ce face acest lucru, el se uită la cameră și scoate limba.

Un vehicul blindat de luptă MT-LB încărcat cu soldați ruși trece pe lângă el, iar tancul îl urmează. Ambele vehicule se îndreaptă spre pozițiile ucrainene, unde lucrurile se precipită.

Imaginile au fost publicate de ucrainenii din Brigada 100 Volyn, care au găsit telefonul după atac și au combinat imaginile de pe el cu unele filmate cu drona lor în timpul atacului.

UPDATE 17:32 - Ucraina ar câștiga războiul mai repede dacă ar avea permisiunea de a trage cu arme britanice și alte arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, a subliniat șeful marinei ucrainene.

Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat pentru Sky News că evoluția întregului conflict ar fi fost foarte diferită dacă forțelor ucrainene li s-ar fi permis să folosească armament occidental fără restricții încă de la început.

Marea Britanie, SUA și alți aliați au fost de acord să înceapă să ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă de acțiune abia anul trecut. Forțele ucrainene le-au folosit pentru a lovi ținte în părțile Ucrainei ocupate de ruși, dar nu și în interiorul Rusiei, pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare.

UPDATE 13:30 - Antiaeriana rusă a doborât astăzi o dronă ucraineană deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul regional Alexander Bogomaz pe contul său de Telegram. Nu s-au înregistrat victime, a adăugat el.

UPDATE 13:00 - Grupul de hackeri NoName05716 susține că se pregătește să atace guvernul ucrainean cu ajutorul grupurilor de hackeri 22С, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, People\"s Cyber Army și Phoenix.

UPDATE 10:00 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 740 de soldați, 9 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 12 tunuri, 3 echipamente speciale și 31 diferite vehicule.

UPDATE 8:50 - Forțele aeriene au declarat că Rusia a atacat regiunea centrală Poltava cu două rachete balistice lansate din sistemul de rachete balistice Iskander.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe Telegram că atacul a lovit o unitate industrială din orașul Kremenchuk, declanșând un incendiu.

Mai la sud-est, în regiunea Zaporojie, guvernatorul Iuri Malashko a declarat că o instalație de infrastructură a fost lovită de un atac cu dronă. Echipajele de urgență sunt la fața locului, a declarat Malashko, fără a da detalii despre pagube sau victime.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus patru din cele opt drone lansate de Rusia în cursul nopții, au transmis forțele aeriene.

Rusia este pregătită să poarte discuții cu Uniunea Europeană cu privire la livrările de gaze naturale, în condițiile în care acordul de tranzit cu Ucraina expiră la sfârșitul anului 2024, a declarat sâmbătă vicepremierul rus Alexander Novak, citat de mai multe agenții de presă.

În cadrul acordului pe cinci ani convenit între Moscova și Kiev în 2019, Rusia exportă gaze naturale în Europa prin Ucraina și plătește acesteia pentru utilizarea rețelei sale de conducte, notează Reuters.

Acordul a continuat în pofida începerii războiului Rusiei în Ucraina în februarie 2022, deși livrările de gaze rusești către Europa au scăzut de atunci.

La începutul acestei săptămâni, guvernul ucrainean a transmis că nu va încerca să negocieze cu Moscova despre posibilitatea de a prelungi acordul de tranzit de gaze.

„Dacă cealaltă parte - UE - dorește, suntem pregătiți să discutăm. Până acum nu vedem o astfel de dorință", a declarat Novak, citat de agenția de presă RIA.

 

Mai multe articole despre:
gazprom gaze rusesti vladimir putin razboi ucraina