MENIU

Război în Ucraina, ziua 808: Germania cumpără de la SUA trei sisteme HIMARS pentru Ucraina

Razboi in Ucraina

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunţat într-o vizită oficială în Statele Unite, achiziţionarea de la americani a trei lansatoare de rachete care să fie trimise Ucrainei şi voinţa Berlinului de a cântări mai mult în securitatea Europei - o schimbare de doctrină scrie presa germană. 

UPDATE 22:40 - Cancelarul Olaf Scholz afirmă că ucrainenii cu loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară, chiar dacă Ucraina încearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc în străinătate pentru a servi în armată în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Guvernul ucrainean a aprobat luna trecută măsuri care le interzic temporar bărbaţilor cu vârsta necesară pentru a fi mobilizaţi să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult reglementările în încercarea de a rezolva deficitul de trupe pentru a contracara atacurile Rusiei.

"Situaţia legală este de aşa natură încât rezidenţa aici nu este pusă în discuţie de acest lucru", a declarat Scholz.

"A fi pe piaţa muncii duce la asigurarea rezidenţei", a spus el, adăugând că Germania doreşte să încurajeze ucrainenii din ţară să muncească.

UPDATE 20:00 - Geoană, despre Macron şi trupe în Ucraina: Trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua sprijinul

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat sâmbătă, la Arad, referitor la afirmaţiile preşedintelui Franţei privind trimiterea de trupe în Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina", dar la nivelul Alianţei nu există astfel de planuri.

"Preşedintele Franţei transmite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina. La nivel de NATO, unde deciziile se iau prin consens, nu avem în acest moment nici planuri şi nici intenţia politică de a desfăşura forţe NATO în Ucraina. La nivelul Alianţei, suntem în continuare interesaţi să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem, dar în acelaşi timp suntem şi interesaţi să nu escaladăm acest război într-un conflict şi mai mare între NATO şi Rusia. De aceea este dreptul natural al liderilor noştri din ţările NATO să exprime puncte de vedere, să prezinte, în esenţă, un lucru pe care îl convenim şi îl ştim cu toţii: avem nevoie să îi sprijinim pe ucraineni", a declarat Geoană.

Întrebat de propriile "linii roşii" pe care NATO le-a trecut când a fost vorba de trimiterea unor arme în Ucraina şi despre posibilitatea ca trimiterea de trupe să fie o altă "linie roşie" călcată, Mircea Geoană a răspuns: "Noi avem o relaţie permanentă bazată pe încredere şi profesionalism între ţările care susţin Ucraina, sunt ţări NATO şi din afara NATO, şi partenerii noştri ucraineni. Există un format de consultare permanentă între nevoile dânşilor şi situaţia de pe front, între capacitatea noastră industrială şi nevoile pe care dânşii le au. De aceea cred că în acest moment deciziile recente de a antrena (piloţi - n.r.) şi a oferi avioane F-16 ţin cont de situaţia de acum a războiului, de aceea nu cred că este vorba de a încălca linii roşii, ci de a avea o evoluţie a dinamicii acestui război".

UPDATE 16:40 - Trei morţi şi 8 răniţi într-o lovitură ucraineană la un restaurant din oraşul Doneţk, aflat sub control rusesc

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat de Moscova şi situat în regiunea ucraineană cu aceaşi nume, în estul ţării, relatează AFP.

"Restaurantul Paradise, situat în cartierul Kirovski din Doneţk, a fost lovit direct şi trei civili au fost ucişi", a anunţat pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Doneţk, Denis Puşilin.

"Până acum, avem informaţii în legătură cu opt persoane rănite", a adăugat el, precizând că forţele ucrainene au folosit cel puţin două rachete lansate cu sisteme Himars, de fabricaţie americană.

Potrivit oficialului rus, o rachetă "a lovit direct restaurantul (peretele exterior, geamurile clădirii şi structurile stradale au fost avariate), iar o a doua a lovit o clădire neterminată situată în apropiere (acoperişul a fost deteriorat)".

Imaginile difuzate pe reţelele sociale de presa locală rusă arată o clădire cu ferestre sparte, iar trupuri sunt întinse pe jos.

Faţada clădirii era parţial prăbuşită, iar acoperişul a fost găurit, potrivit acestor imagini.

UPDATE 14:47 - SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în condiţiile în care SUA revin la un ritm obişnuit de furnizare de arme Kievului după ce congresmenii au adoptat legea care alocă în acest scop 61 de miliarde de dolari, informează Reuters.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina include artilerie, muniţie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, muniţie antitanc, vehicule blindate şi arme de calibru mic care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, a detaliat un oficial american pentru Reuters sub rezerva anonimatului.

Pachetul de armament va fi livrat prin recurgerea la o prerogativă prezidenţială specială, numită PDA, care îl autorizează pe preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea specifică a Congresului, în timpul unei situaţii de urgenţă. Congresul a autorizat diverse forme de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 60,8 miliarde de dolari, inclusiv articole ce pot fi livrate prin PDA în valoare de 8 miliarde de dolari.

UPDATE 12:39 - Starlink, reţeaua de internet pe care se bazează Ucraina, se confruntă cu dificultăţi tehnice. Elon Musk spune că sateliţii sunt sub presiune din cauza furtunii geomagnetice

Starlink, unitatea de sateliţi a companiei SpaceX a lui Elon Musk, se confruntă cu disfuncţionalităţi, furnizând un serviciu precar, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă pe site-ul companiei, relatează Reuters.

Echipa Starlink investighează problema, menţionează anunţul de pe site.

Elon Musk declarase anterior, într-o postare pe X, că sateliţii Starlink - pe serviciile cărora se bazează armata ucraineană - au fost supuşi unei presiuni mari din cauza furtunii solare geomagnetice, dar şeful SpaceX afirmase că aceştia rezistă.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA a emis vineri un avertisment în legătură cu erupţii solare care vor genera o furtună geomagnetică rară, de nivel maxim, 5, fără precedent în ultimii ani, care poate afecta reţelele electrice şi sateliţii de comunicaţii.

UPDATE 11:26 - Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul cu Rusia să intre într-o fază critică în următoarele două luni: "Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est"

Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Economist, că se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, pe măsură ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, relatează Reuters.

"Rusia ştie că, dacă vom primi suficiente arme într-o lună sau două, situaţia s-ar putea întoarce împotriva lor", a declarat generalul Oleskandr Pavliuk pentru revista The Economist.

Livrările de arme americane au încetinit luni de zile, în timp ce un pachet de ajutor propus de preşedintele Joe Biden a fost blocat de disputele din Congres. Măsura a fost adoptată la sfârşitul lunii trecute.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina are în continuare nevoie de livrări de arme-chie care să sosească "la timp".

ȘTIREA INIȚIALĂ

”Suntem pregătiţi să preluăm comanda”, a declarat Boris Pistorius la 9 mai, citat de Taggesspiegel, vrând astfel, cu o expresie voluntaristă, să definească noua poziţie diplomatică pe care Brlinul vrea să o încarneze.

Social-democratul, care s-a întâlnit în Statele unite cu omologul său Lloyd Austin, a făcut o impresie puternică, scrie presa germană.

În această vizită de două zile, el a avut misiunea să risipească îndoilile cu privire la hotărârea reală a Berlinului de a pune în aplicare ”cotitura istorică” anunţată în urma invaziei Ucrainei, rezumă săptămânalul Der Spiegel.

El pare să-şi fi atins misiunea.

”Germania rămâne unul dintre cei mai solizi şi loiali aliaţi ai Statelor Unite, mândre să continue să coopereze mână în mână cu Berlinul pentru pace şi securitate”, a declarat, citat de Tagesschau, secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina germania rusia sua