MENIU

Scene ireale în Germania. Sute de activiști au luat cu asalt o uzină Tesla. Reacție furibundă a lui Elon Musk - VIDEO

800 de activiști anticapitaliști au luat cu asalt uzina Tesla din Germania și s-au ciocnit cu poliția. Aceștia se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice la Grueneheide, în apropiere de Berlin, pe motiv că ar afecta mediul înconjurător.

Organizatorii protestului fac parte din coaliția de grupuri Disrupt Tesla, care susțin că extinderea fabricii ar afecta mediul înconjurător, potrivit Reuters.

Înregistrări video care au apărut în mediul online arată cum zeci de oameni care poarta șepci albastre și măști pentru a le acoperi fețele vin dintr-o zonă împădurită din apropiere și încearcă să ia cu asalt sediul companiei, polițiștii încercând să îi împiedice, inclusiv prin forță.

„De ce îi lasă poliția să scape atât de ușor pe protestatarii de stânga?”, a scris directorul general al Tesla, Elon Musk, pe platforma de socializare X, adăugând că manifestanții nu au reușit să pătrundă în interiorul uzinei.

Imaginile video suprind și momentele în care medicii de la fața locului le oferă ajutor unora dintre persoane rănite.

Unii dintre demonstranți au avariat câteva autoturisme Tesla, la un depozit de mașini din apropiere, folosind materiale pirotehnice și vopsea, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției.

La începutul săptămânii, Tesla a anunțat că va închide fabrica pentru o zi, vineri, așteptându-se la acest protest, notează CNN.

Disrupt, o coaliție a mai multor grupuri de protest autodeclarate anticapitaliste, susține că extinderea ar necesita defrișarea unor porțiuni din pădurea din jur și ar pune și mai mult în dificultate rezervele locale de apă. În plus,  gruparea susține că "mașinile electrice nu sunt soluția" pentru eliminarea treptată a motoarelor clasice.

Uriașa uzină - situată la aproximativ 30 de kilometri sud-est de capitala germană - este în prezent capabilă să producă peste 375.000 de mașini electrice pe an.

În februarie, localnicii au votat împotriva unei moțiuni privind defrișarea unei suprafețe de pădure suficiente pentru ca Tesla să extindă situl, lăsând la latitudinea autorităților locale să decidă cum să procedeze, potrivit Reuters.

Mai multe articole despre:
activisti atac fabrica tesla germania elon musk