MENIU

Anunț de ultimă oră al NASA. Sonda Cassini se prăbușește pe Saturn

Final de poveste pentru o misiune spaţială istorică. Sonda Cassini îşi încheie periplul în sistemul planetei Saturn, printr-un “plonjon” în atmosfera acesteia. Evenimentul se va petrece în primele ore ale zilei de vineri, 15 septembrie.

Unii, scrie RFI România, s-ar putea întreba de ce era nevoie ca sonda Cassini să se prăbuşească pe Saturn? O întrebare justificată, dacă ne gândim că acest vehicul spaţial a costat patru miliarde de dolari şi a scris istorie în periplul său de 13 ani în jurul gigantului gazos.

Ei bine, în primul rând pentru că sonda Cassini a rămas fără combustibil. De fapt, propulsoarele ei sunt goale în proporţie de 90% încă din 2009, iar de atunci, vehiculul spaţial şi-a economisit bruma de combustibil rămasă.

În al doilea rând, Cassini se va autodistruge din raţiuni… etice. Sonda poate fi contaminată cu microbi de pe Terra, ce ar pune în pericol eventualele forme de viaţă de pe sateliţii lui Saturn, adică Enceladus şi Titan, potrivit site-urilor space.com şi yoda.ro.

Cassini a făcut istorie prin călătoria sa în enigmaticul sistem al planetei Saturn. În special, datorită fotografiilor spectaculoase pe care le-a livrat pe Pământ. Iar sonda spaţială nu se va opri aici, ea continuând să furnizeze date cruciale despre Saturn cu doar câteva minute înainte de prăbuşire.

De fapt, prăbuşire este un termen impropriu folosit, mai corect ar fi “vaporizare”, pentru că sonda se va dezintegra după două-trei minute de la intrarea în atmosfera giganticei planete gazoase.

În timpul plonjării în atmosfera lui Saturn, Cassini va avea o viteză de 113 mii de kilometri pe oră.

Ultimul semnal radio de la Cassini va veni cu o întârziere de 83 de minute. Altfel spus, când membrii misiunii aflaţi pe Pământ vor primi “sărutul de adio” al sondei spaţiale, Cassini va fi fost deja pulverizat în atmosfera planetei Saturn de o oră şi 23 de minute.

Incursiunile sondei spaţiale între inelele planetei Saturn au oferit numeroase fotografii şi date ştiinţifice fără precedent, pe baza cărora cercetătorii vor putea să descifreze misterele giganticului gazos.

De asemenea, vehiculul spaţial a descoperit că sateliţii lui Saturn ar putea ascunde oceane subterane de apă în care ar putea exista viață.

Misiunea Cassini este o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană.

Mai multe articole despre:
Saturn NASA Cassini