MENIU

Cum poate fi contestată o amendă de viteză în 2024. Când poate poliția înregistra radarul de pe contrasens

Atunci când vine vorba de amenzile pentru viteză, mulți șoferi au ridicat semne de întrebare și au contestat sancțiunile primite, susținând că radarul era poziționat pe contrasens. Află acum care sunt drepturile șoferilor și modalitatea prin care pot contesta amenda, dar și când poliția poate înregistra cu radarul de pe contrasens.

Contestarea amenzilor auto în România

Legea oferă șoferilor posibilitatea de a contesta amenzile auto, iar procesul de contestare poate suspenda executarea sancțiunii până la soluționarea cauzei. Principalele sancțiuni contestabile includ avertismentul, amenda contravențională și prestarea de activități în folosul comunității. 

Procesul-verbal de contravenție trebuie să conțină informații detaliate și să fie adus la cunoștința contravenientului pentru a-i oferi posibilitatea de a face obiecțiuni.

Contestația trebuie depusă în termen de 15 zile de la notificare și se adresează instanței competente, respectiv judecătoriei pe raza căreia a fost săvârșită contravenția. Aceasta poate viza legalitatea procesului-verbal sau temeinicia faptelor, contestatarul putând arăta greșelile informațiilor sau incorectitudinea descrierii din procesul-verbal.

Utilizarea radarului de pe contrasens

În ceea ce privește utilizarea radarului de pe contrasens, Poliția Rutieră poate folosi diverse sisteme de măsurare a vitezei, inclusiv radare fixe și pistoale radar. Acestea sunt utilizate conform reglementărilor legale, iar limitele și procedurile pentru utilizarea lor sunt stabilite de lege. 

Radarul poate înregistra viteza mașinilor indiferent de direcția de deplasare, cu condiția ca numărul de înmatriculare să fie vizibil.

 Totuși, există situații în care poliția nu poate măsura viteza mașinilor de pe contrasens, cum ar fi pe autostradă, din cauza separatoarelor de sens. De asemenea, pistolul radar are o capacitate limitată de măsurare a vitezei și nu poate înregistra viteze peste 320 km/h, având o distanță maximă de 1.2 kilometri de la care poate înregistra viteza.

Respectarea legii și a procedurilor este esențială atât pentru poliție, cât și pentru șoferi, iar contestarea amenzilor este un drept recunoscut de lege pentru cei care consideră că au fost sancționați nejustificat.