Veste de ultima oră despre planeta Jupiter

Monday, 07 March 2016, 15:48 Sursă: REALITATEA.NET

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, va putea fi văzută în condiții foarte bune marți, 8 martie, când se va afla în cel mai apropiat punct al orbitei sale față de Pământ, conform NASA.

Adaugă părerea ta

Jupiter este a cincea planetă de la Soare, are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de 318 ori mai mare și volumul de 1.300 ori mai mare. Marți, 8 martie, această planetă se va afla la "doar" 664 de milioane de kilometri de Terra, oferindu-le pasionaților de astronomie ocazia de a o observa în detaliu chiar și prin intermediul unor telescoape de cameră.

Marți seară, Jupiter va răsări la estul boltei cerești și va străluci cu o intensitate de trei ori mai mare decât Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții. Uriașa planetă gazoasă va putea fi urmărită pe parcursul întregii nopți, descriind un arc de cerc pe cer de la est la vest, unde urmează să dispară vederii odată cu zorii zilei de 9 martie, scrie Agerpres.ro.

Astfel de momente de apropiere maximă între Pământ și Jupiter se produc o dată la fiecare 13 luni, atunci când Terra se interpune perfect între Jupiter și Soare. Astronomii numesc aceste evenimente "opoziții ale lui Jupiter" pentru că planeta gazoasă și Soarele se află în locuri opuse pe cer.