Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vase sanguine artificiale, create cu ajutorul mașinăriei de vată de zahăr! Cum funcționează

Tuesday, 16 February 2016, 08:12 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetarea a fost condusă de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea Vanderbilt. Într-un comunicat de presă, el a explicat că ideea de a folosi o maşină pentru vată de zahăr cu scopul de a produce capilare artificiale i-a venit pe vremea când era student şi participa la un curs de inginerie tisulară, scrie Mediafax.

"M-am dus la Target şi am cumpărat o maşină de făcut vată de zahăr cu aproximativ 40 de dolari şi s-a dovedit că aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, ceea ce e aproximativ aceeaşi mărime cu cea a capilarelor", a declarat profesorul Bellan.

Cele mai noi cercetări în ingineria tisulară utilizează geluri pe bază de apă, cunoscute sub numele de "hidrogeluri". Dar, deşi hidrogelurile funcţionează bine pentru a crea ţesuturi artificiale, acestea au avut o problemă în combinaţia cu mecanismul pentru vată de zahăr.

Cercetătorul a găsit soluţia într-un polimer numit "PNIPAM", care este insolubil la unele temperaturi şi solubil la altele. Astfel, Bellan şi colegii săi au putut pune la încercare "vata de zahăr" produsă de mecanism.

Menţinându-l la o temperatură constantă care să nu-i permită să se dizolve în apă, cercetătorii au folosit o matriţă specială pentru gel. Ceea ce a mai rămas de făcut era un sistem tridimensional de capilare artificiale.

Conform Descoperă, Bellan şi colegii săi au raportat că acest sistem artificial a fost capabil să ţină celule în viaţă pentru mai mult de o săptămână. Această metodă de creare a capilarelor artificiale este încă în stadiul de cercetare, dar Bellan speră că aceasta va ajuta în cele din urmă pentru a sprijini organe artificiale.

"Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de bază, care va permite altor cercetători să folosească această abordare simplă, cu costuri reduse pentru a crea un sistem vascular artificial necesar pentru a susţine ficatul, rinichii, oasele şi alte organe", a declarat Leon Bellan.


Vezi mai multe


Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE