Remaniere la Guvern. Patru noi miniștri depun jurământul joi

 

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, într-o conferinţă de presă, că schimbă patru miniştri din Guvern. Astfel, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, al Transporturilor, Dan Costescu, al Comunicaţiilor, Marius Bostan, şi al Românilor de Pretutindeni, Dan Stoenescu, vor pleca din Executiv. Cioloş a anunţat deja că îi va propune noi nume preşedintelui Iohannis, pentru cele patru portofolii. La Educaţie, va fi propus Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, la Transporturi, Sorin Buşe - manager, Director General al Renault, la Comunicaţii va fi interimar Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului, iar la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va fi propusă Maria Ligor, ambasadorul României în Ottawa, cea care a fost ambasadorul României în Spania. Președintele Iohannis a acceptat noile propuneri, iar miniștrii vor depune jurământul joi, la ora 17.00. UPDATE: Propunerile de numire a celor patru noi miniștri - la Educație, Transporturi, Comunicații și Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni - au ajuns la Administrația Prezidențială, urmând ca ceremonia de învestitură să aibă loc joi.

"Administrația Prezidențială confirmă primirea propunerilor pentru cei patru miniștri, ceremonia depunerii jurământului de învestitură în funcție urmând să aibă loc mâine (joi — n.r.), la ora 17,00", au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai Președinției.

Redăm, în continuare, cele mai importante declaratii ale premierului:

"Bună seara, după o perioadă de construcţie, Guvernul intră intr-o perioadă de livrari de proiecte. Am decis sa operez câteva schimbări, patru schimbari, asta nu înseamnă că nu voi lua si altele în viitor, dacă va fi cazul. Vreau să mulțumesc domnilor miniștri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan și Dan Stoenescu", a spus Dacian Cioloş.

Totodată,  şeful Guvernului a anunţat şi ce nume va propune la cele 4 ministere:

"La Educaţie - Mircea Dumitru - rectorul Universităţii din Bucureşti: la Transporturi - Sorin Buşe - manager, Director General al Renault Technologie Roumanie. Relaţia cu Românii de Pretutindeni - Maria Ligor - ambasadorul României în Ottawa, a fost ambasadorul României în Spania. Cunoscand bine diaspora, sunt convins ca o sa vina si cu cateva idei prin care sa imbunatatim relatia dintre Romania si romani de pretutindeni. La Comunicatii, voi propune un interimar, pe Dragos Tudorache, seful Cancelariei", a spus premierul.

Dacian Cioloș a precizat marți că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis asupra schimbărilor pe care le-a făcut în Guvern, fiind remaniați patru miniștri:

"L-am informat pe domnul președinte. Știți că noi ne vedem în fiecare luni și trecem în revistă diferitele subiecte, activități ale Guvernului. I-am comunicat intenția mea de a face aceste schimbări, intenție cu care a fost de acord. N-am avut până acum niciodată nicio problemă din partea domnului președinte legat de decizii pe care eu le-am luat cu revocarea unor miniștri sau de numiri ale unor miniștri. Așa cum a fost de la început, de când am format echipa guvernamentală, domnul președinte a fost întotdeauna foarte deschis și a respectat deciziile pe care le-am luat", a spus Cioloș la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, prim-ministrul a mai explicat ce nemulţumiri a avut faţă de activitatea miniştrilor pe care i-a demis:

"Si ministrii pe care ii schimb si-au facut in mare parte treaba doar ca vreau un nou impuls. Prioritatea noilor ministri va fi sa accelereze livrarea de rezultate pe proiecte incepute si care nu au avansat suficient de rapid. Vreau sa vina si oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit.(...) La Trasporturi vreau sa acceleram activitatea pe executia proiectelor de autostrazi, unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine. Reforma la CNADNR, pe care o cer de cateva luni. Pregatirea de noi proiecte. Am preluat guvernarea fara proiecte pregatite , sunt unele care au inceput sa fie pregatite si trebuie sa acceleram ritmul", a mai argumentat Cioloş.

Guvernul a transmis CV-urile celor patru care vor fi propuşi pentru funcţiile de ministru.

1. Mircea Dumitru- EDUCAŢIE

Este profesor universitar. Din decembrie 2015, a fost rector al Universității din București, iar din 2016, Președinte al Comisiei de Filosofie și membru al Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Anterior a fost rector al Universității din București în perioada 2011-2015 și prorector între 2008-2011. A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 și Președinte al panelului Științe Umaniste și Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. 

Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universității din București și, din același an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA.

A publicat trei cărți de autor și este coautorul unui manual de logică și argumentare. A coordonat colecția Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iaşi, a publicat zeci de studii și articole în reviste și volume de specialitate.

În 2001 a primit Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române, pentru lucrarea “Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior”  Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001. În iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

Din septembrie 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Este membru al Advanced Reasoning Forum și al Institute International de Philosophie, Paris și Președinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică. În perioada 2002-2008 a fost membru în  board-ul ştiinţific al New Europe College, iar între 2011 și 2014, Președinte al European Society for Analytic Philosophy. 

Vorbește fluent limba engleză și cunoaște limbile franceză și germană la un nivel mediu. S-a născut la București, la 14 iulie 1960. Este căsătorit și are doi copii. 

2. Petru Sorin Bușe – Transporturi

Are o experiență de peste 25 de ani în industria auto globală. Din septembrie 2010 până în mai 2015 a fost Vicepreședinte al Inginerie Renault Globale și Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 – septembrie 2010  a fost Director General adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Inginer Șef Adjunct pentru Rusia.   Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcția de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în anul 1990, până în 1996, a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând și servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 – 1990 a fost inginer la Electronica București.

A absolvit Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini din București în 1985 și colegiul „Sf. Sava” din București, specializarea Electro-Mecanică în 1979. 

A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) și INSEAD, Fontainbleau, Franța, dar și în cadrul Canadian Management Center, Toronto.  Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producție Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) și în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation și Toyota Institute. 

Vorbește fluent limbile engleză și franceză și are cunoștințe de italiană și spaniolă. S-a născut la București, la 16 august 1960. Este căsătorit și are doi copii. 

Maria

3. Maria Ligor – Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

 Maria Ligor este diplomat de cariera din 1996. Din 30 mai 2013, a preluat postul de ambasador al României în Canada. Tot din 2013, este Reprezentant Permanent al României la Organizația Aviației Civile Internaționale. Din ianuarie 2012, pana în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale - Reprezentant special pentru promovarea democrației. Din noiembrie 2012, este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor și membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 și august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei și Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE. A contribuit la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. A mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European și la Consiliul Europei, la Strasbourg.

S-a specializat în afaceri politice și administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia și științe politice la Université Libre de Bruxelles și la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relații Internaționale la SNSPA, București și studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership și management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena.

In 2004, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic.  In 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai și Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoștințe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.

4. Dragoş Tudorache- Comunicaţii

În prezent este şeful Cancelariei premierului Cioloş. Iată şi alte elemente biografice importante.

Martie 2015 –noiembrie 2015  Sef de unitate, Coordonare si Strategie,  Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia
Noiembrie 2013 - martie 2015: Sef de unitate, Afaceri Internationale, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgiaâ
Martie 2009 – noiembrie 2013: Sef de unitate, Director Executiv Interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT: Sistemele de Informare Schengen si Vize, Directia Generala Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia
Mai 2007 – martie 2009: Coordonator Facilitatea Schengen, DG Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Begia
Martie 2005- mai 2007: Task Manager, Justitie si Anticoruptie, Delegatia Comisiei Europene, Bucuresti, Romania
2003-2005: Sef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU, Administratia Interimara ONU pt Kosovo, Pristina, Kosovo
2000 – 2003: Sef de unitate si coordonator al celulei de analiza,  Departamentul pt Statul de Drept si Protectie a Drepturilor Omului, Organizatia pt Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Pristina, Kosovo
1997 -2002: Judecator, Judecatoria Galati

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?