MENIU

Panică în administrația publică. ANI a deschis canalul pentru reclamații ANONIME

Agenția Națională de Integritate a anunțat luni operaționalizarea canalului extern de raportare anonimă a încălcării legii. Sistemul este dedicat celor care doresc să anunțe încălcări ale legii atât în entităților publice, cât și private, dar se tem dacă ar face-o pe canalele interne ale instituțiilor respective. 

Prin noul sistem, impus de intrarea în vigoare a legii Avertizărilor de integritate, în decembrie anul trecut, sesizările pot fi depuse prin intermediul unei platforme online dedicate, prin e-mail, telefonic sau chiar personal, la sediul ANI.

 

Avertizorii pot beneficia, grație acestei legi, de mecanisme de protecție contra represaliilor. De exemplu, dacă un angajat care raportează o încălcare a legii este ulterior sancționat din această cauză, poate să ceară suspendarea măsurii luate contra sa, destul de repede, printr-o ordonanță președințială. 

 

Raportarea privind încălcări ale legii se realizează, în principal, prin intermediul canalelor interne de raportare existente. Cu toate acestea, avertizorul în interes public poate alege între canalul intern de raportare și canalul extern de raportare, luând în considerare aspecte precum existența riscului de represalii în cazul raportării prin canalele interne ori imposibilitatea remedierii încălcării în mod eficace prin intermediul canalelor interne, potrivit avocat net.

Totodată, în cazul persoanelor juridice de drept privat cu mai puțin de 50 de lucrători, altele decât cele prevăzute la art. 9 alin. (4), din Legea nr. 361/2022, avertizorul efectuează raportarea utilizând canalul extern de raportare, în lipsa canalelor interne de raportare.

Cine poate face reclamații la ANI

Pot efectua raportări persoanele care au obținut informațiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional. În categoria acestor persoane intră, cel puțin:

  1. Lucrătorii;
  2. Persoanele care desfășoară o activitate independentă (în sensul art. 49 din TFUE);
  3. Acționarii și persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, precum și voluntarii și stagiarii remunerați sau neremunerați;
  4. Orice persoană care lucrează sub supravegherea și conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanților și a furnizorilor acesteia.

De asemenea, pot efectua raportări privind încălcări ale legii, persoanele ale căror raporturi de muncă nu au început încă și care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii obținute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale sau în cazul în care raportul de muncă sau raportul de serviciu a încetat, precum și persoanele care raportează sau dezvăluie public informații privind încălcări ale legii în mod anonim.

 

Ce se înțelege prin expresia „încălcări ale legii”?

Prin încălcări ale legii, înțelegem fapte care constau într-o acțiune sau inacțiune care constituie nerespectări ale dispozițiilor legale prevăzute în anexa nr. 2 din Legea nr. 361/2022, care privesc domenii cum ar fi:

  •  achizițiile publice;
  •  serviciile, produsele și piețele financiare, prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului;
  •  siguranța și conformitatea produselor;
  •  siguranța transportului;
  •  protecția mediului;
  •  protecția radiologică și siguranța nucleară;
  •  siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor;
  •  sănătatea publică;
  •  protecția consumatorilor;
  •  protecția vieții private și a datelor cu caracter personal și a securității rețelelor și sistemelor informatice.

Totodată, acestea privesc și:

  •  încălcări care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene (cum sunt menționate la art. 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cum sunt detaliate în măsurile relevante ale Uniunii Europene);
  • încălcări referitoare la piața internă (menționate la art. 26 alin. (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), inclusiv încălcări ale normelor Uniunii Europene în materie de concurență și de ajutoare de stat, precum și încălcări referitoare la piața internă în ceea ce privește actele care încalcă normele privind impozitarea societăților sau mecanismele al căror scop este obținerea unui avantaj fiscal ce contravine obiectului sau scopului dreptului aplicabil în materie de impozitare a societăților, ce reprezintă abateri disciplinare, contravenții sau infracțiuni, sau care contravin obiectului sau scopului legii.

 

Care sunt diferențele între raportarea anonimă și raportarea nominală?

Un avertizor în interes public poate realiza raportarea nominal sau anonim. În cazul unei anonime, reclamației inițiale nu se i se pot adăuga elemente suplimentare, din simplul motiv că reclamantul nu poate fi contactat de către autoritățile competente.

 

De asemenea, legea avertizorului în interes public prevede și o serie de mecanisme de protecție și de măsuri reparatorii.

 

Amenzi pentru reclamațiile false

Legea prevede și sancțiuni ce pot merge de 2.500 lei la 30.000 lei, dar pot lua și aspect penal, în cazul reclamațiilor false.

 

ANI poate oferi consiliere și asistență

Detaliile pot fi obținte la https://avertizori.integritate.eu/.