MENIU

Coșmar pentru UE, veste proastă pentru români. Extremiștii, gata să formeze guvernul de la Roma

Coșmar pentru UE și veste proastă pentru românii din Italia. Extremiștii și populiștii sunt gata să formeze guvernul de la Roma, singura necunoscută fiind acum numele premierului. 

Românii din Italia nu au parte de vești bune. Partidul M5S antisistem şi Liga (extrema-dreaptă) au făcut "paşi importanţi" pentru a forma un guvern şi a pune capăt unui impas politic de nouă săptămâni, notează Agerpres.

Dar unul dintre punctele cheie rămase este cine va fi prim-ministru - Di Maio sau liderul Ligii, Matteo Salvini. Se pare totuși că niciunul dintre aceștia nu va conduce guvernul. 

Viitorul prim-ministru al Italiei ar trebui să fie o persoană independentă care nu face parte nici din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi nici din Ligă, iar noul guvern ar putea depune jurământul săptămâna viitoare dacă totul merge bine, a considerat un membru de top al M5S într-un interviu acordat unui ziar italian şi publicat vineri, informează Reuters.

"Una dintre ipoteze este aceea de a alege o a treia persoană cu un profil înalt şi care este de încredere pentru cetăţenii italieni şi partenerii internaţionali ai Italiei", a declarat Vincenzo Spadafora, un consilier apropiat al liderului M5S Luigi Di Maio, pentru Corriere della Sera.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, care are ultimul cuvânt în formarea oricărei noi administraţii, a dat termen celor două părţi până duminică să îl anunţe ce au hotărât.

"Dacă totul merge aşa cum ar trebui, noul guvern va depune jurământul săptămâna viitoare", a spus Spadafora.

Mai multe articole despre:
Italia Roma Ligă M5S