MENIU

Război în Ucraina, ziua 795: Forţele ucrainene anunţă că au respins 59 de atacuri - LIVE TEXT

Razboi în Ucraina / Foto: Profi Media

Forţele de apărare ucrainene au respins 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net.

UPDATE 23:15 - Un ministru polonez crede că Trump și-a schimbat atitudinea față de Ucraina

Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski spune că speră că Donald Trump își dă seama că opoziția susținerea Ucrainei i-ar putea submina perspectivele de a recâștiga Casa Albă, relatează Politico, potrivit HotNews.ro.

Poziția candidatului republican la președinția SUA Donald Trump față de Ucraina nu este chiar atât de categorică pe cât a dat de înțeles acesta prin lăudarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca fiind un „geniu”.

„Nu este chiar alb și negru pe cât cred unii oameni”, a insistat ministrul de externe polonez Radosław Sikorski.

Sikorski susține că totul este mai nuanțat, în timp ce Polonia lansează un efort diplomatic mai amplu pentru a încerca să-l câștige pe Trump de partea sa, împotriva pericolelor pe care presupune Putin pentru Polonia.

„Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți din Europa să cheltuim mai mult pentru apărare”, a spus el într-un interviu acordat lui Axel Springer, compania-mamă a POLITICO, adăugând că Trump a trimis și rachete antitanc Ucrainei „înainte de război, când alții nu o făceau".

Pentru Polonia, progresele Rusiei în Ucraina înseamnă că orice slăbire a angajamentului SUA față de NATO reprezintă o amenințare existențială, după ce Trump a amenințat că nu va apăra țările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

UPDATE 17:10 - Situaţia de pe frontul din Ucraina s-a "deteriorat", afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

"Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare", a scris responsabilul ucrainean pe Facebook, potrivit France Presse.

În acelaşi timp, forţele Kievului au bătut în retragere în cel puţin trei locuri - satele Berdîci, Semenivka şi Novomihailovka, a notat acesta pe Telegram, a consemnat Reuters.

El a asigurat totuşi că "inamicul nu a putut obţine avantaje operaţionale".

Mai devreme duminică Rusia a revendicat capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă; armata ucraineană nu a comentat însă acest avans.

Ucraina speră să primească în scurt timp un mult aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanţă critică pentru a contracara invazia rusă.

UPDATE 13:14 - Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Kievului

Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, relatează dpa.

\"\"Cancelarul sper că se simte încurajat de evenimentele din ultimele zile\"\", a spus Sikorski într-un interviu acordat ediţiei duminicale a publicaţiei Bild.

El a descris livrarea de rachete americane ATACMS pentru Ucraina drept o \"\"reacţie la escaladarea rusă\"\", escaladare la care şi Germania ar trebui să răspundă.

UPDATE 11:36 - Rusia anunţă că a doborât 17 drone în patru regiuni din vest, Briansk, Kursk, Belgorod şi Kaluga

Rusia anunţă duminică că a interceptat şi distrus 17 drone ucrainene în mai multe regiuni în vestul ţării, relatează AFP.

”În timpul nopţii (de sâmbătă spre duminică), o nouă tentativă a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone împotriva unor ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse a fost împiedicată”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Apărarea antirachetă rusă a ”interceptat şi distrus 17 drone ucrainene”, anunţă ministerul.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

În total, 71 de situaţii de luptă au avut loc pe linia frontului pe parcursul zilei, potrivit Statului Major General.

Avioanele ucrainene au lovit 16 zone în care erau concentrate trupe ruseşti.

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 a ruşilor.

Pe parcursul zilei, armata rusă a efectuat 31 de atacuri cu rachete, 46 de atacuri aeriene şi 23 de atacuri cu MLRS asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni şi a zonelor populate.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina