MENIU

Mutare strategică a SUA în războiul Rusiei în Ucraina: Aproape 3.000 de rezerviști americani, trimiși în Europa - Biden a semnat Ordinul

SUA face o mutare ce va putea influența forțele Ucrainei în fața Rusiei în războul declanșat de Vladimir Putin de 17 luni. Președintele Joe Biden a autorizat dislocarea de mii de rezerviști americani în Europa.

Președintele american Joe Biden a semnat joi, 13 iulie, un ordin executiv care pune la dispoziție până la 3.000 de rezerviști americani pentru a fi transferați în Europa.

Măsura a fost luată de președintele SUA în sprijinul NATO, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina.

Prin ordinul semnat de Joe Biden, nu sunt trimiși automat încă 3.000 de soldați în Europa, ci este creată rezerva ce poate fi dislocată în zona unde este nevoie să fie detașați.

Ordinul lui Biden vine după ce s-a întâlnit săptămâna aceasta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO din Lituania. În timpul summitului, liderii NATO au convenit să accelereze aderarea Ucrainei și au decis că Kievul va primi o invitație după ce vor fi îndeplinite anumite condiții, cum ar fi standarde și echipamente îmbunătățite de apărare.

Ordinul se referă la consolidarea forţelor active pentru punerea în aplicare a operaţiunii Atlantic Resolve. Armata americană - US Army a lansat această misiune după ce Rusia, prin anexarea Crimeii în 2014, a încălcat dreptul internaţional. Iar misiunea are ca scop consolidarea aliaţilor din NATO prin desfăşurarea de unităţi pregătite pentru luptă, prin rotaţie, pe flancul estic al NATO.

Comandamentul forţelor americane în Europa (EUCOM) a anunţat după semnarea ordinului de către Biden că nu se modifică efectivele de trupe ale SUA în Europa. Nu este vorba de forţe suplimentare, a ţinut să precizeze general-locotenentul Douglas Sims. Mai bine zis, rezerviştii ar putea, în viitor, să preia sarcini care erau îndeplinite anterior de soldaţi dintr-o unitate activă. Dar nu se precizează dacă rezerviştii ar putea servi ca forţă cvasiauxiliară pentru soldaţii activi în Europa. Iar  Pentagonul a anunțat EUCOM va decide cum să folosească această forţă, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

Pentagonul a subliniat că ordinul nu trimite pur și simplu încă 3.000 de soldați în Europa, ci mai degrabă pune la dispoziție rezerviști doar dacă EUCOM decide că sunt necesari. De exemplu, a precizat Sims, comandanții din Europa ar putea decide că o unitate din rezervă este mai potrivită pentru a se ocupa de anumite sarcini decât trupele aflate în serviciul activ care sunt deja acolo.

Departamentul american al Apărării a mai precizat că Atlantic Resolve a devenit acum o „operație de urgență”, iar prezentul ordin reprezintă o măsură menită să adauge flexibilitate operațională și beneficii pentru trupe.

„Mobilizările rezervei în temeiul acestei autorizații nu trebuie să depășească 3.000 de membri în total la un moment dat, dintre care nu mai mult de 450 pot fi rezerviști din Individual Ready Reserve”, se consemnează în scrisoarea prin care Biden informează Congresul despre ordinul său, precizând că aceste forțe din rezervă sunt menite să întărească prezența și acțiunile forțelor active americane din Europa.

„Din 2014, Comandamentul European al SUA a furnizat forțe de luptă credibile pentru a fi desfășurate prin rotație în Europa... pentru a demonstra un bun angajament față de NATO”, a declarat joi general-locotenentul Douglas Sims, directorul de operații al Statului Major Întrunit.

„Acest lucru reafirmă sprijinul și angajamentul neclintit față de apărarea flancului estic al NATO în urma războiului ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Statele Unite au poziționat trupe suplimentare, formate din mii de militari, în zonele învecinate sau în apropierea Ucrainei - cum ar fi Germania, Polonia și România - pentru a sprijini flancul estic al NATO.

„Deblochează capacități și autorități care ne permit să oferim un sprijin mai bun. „Această măsură include aspecte precum... drepturi legate de personal care oferă rezerviștilor activați aceleași beneficii ca și personalului din componentă activă”, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.