MENIU

Viață pe Marte? Cercetătorii spun că nu e absurd

Cercetătorii NASA au publicat detalii despre un imens ocean care a acoperit jumătate din emisfera nordică a planetei Marte, o zonă de depresiune.

Astronomii au explicat în revista Science cum au folosit raportul dintre două tipuri de apă pentru a estima cât de udă era Planeta Roșie acum 4,5 miliarde de ani. Se pare că apa ar fi atins o adâncime de 137 de metri, în condițiile în care suprafața ar fi fost plată. Totuși, Marte, asemenea Pământului, nu este perfect plată. Așadar, se estimează că apa ar fi acoperit o cincime din suprafața totală.

Deși moleculele de apă de pe Marte sunt alcătuite tot din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, diferența o face existența a două tipuri de hidrogen: cel normal și altul puțin mai greu numit deuteriu. Pe Marte, apa care conține hidrogen normal se pierde în timp, dar cea care conține deuteriu rămâne la suprafață. Așadar, raportul dintre apa normală și cea cu deuteriu poate fi folosit pentru a determina câtă a existat acum miliarde de ani.

Savanții NASA au inceput sa analizeze atmosfera marțiană după ce unul dintre telescoapele de pe Terra a detectat prezența unor cantități surprinzătoare și misterioase de ...

A existat viață pe Marte? 








Mai multe articole despre:
Marte ocean extraterestru