MENIU

Nicolae Ciucă, despre cât va dura războiul din Ucraina: „Noi, românii, avem o vorbă în care spunem că nu aduce anul ce aduce ceasul”

Nicolae Ciucă, premierul României Foto: Facebook.com

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că războiul din Ucraina nu se va termina prea curând dacă este analizată situația din prezent însă nu a oferit un termen sigur legat de oprirea ostilităților pe teritoriul ucrainean, ce au depășit deja șapte luni.  

Întrebat daca e de acord cu varianta unor lideri europeni care au avansat ca termen pentru oprirea războiului din Ucraina anul 2030, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că situația din prezent nu ar arăta că războiul se va termina prea repede.

„Nu sunt semnale încurajatoare că războiul din Ucraina s-ar termina într-un timp foarte scurt. Nu aduce anul ce aduce ceasul”

„Sigur că pe datele concrete de astăzi nu sunt semnale încurajatoare care să ne conducă la o concluzie că războiul s-ar termina într-un timp foarte scurt. (...)  

Cetățenii sunt și așa destul de înfricoșați de orice evoluție și de orice retorică ce apare în spațiul public.

Să vorbim de o escaladare astfel încât să capete o astfel de dimensiune cred că este foarte mult ca mesaj  pentru cetățeni”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu la Antena 3.

„Noi, românii, avem o vorbă în care spunem că nu aduce anul ce aduce ceasul. Și atunci nu, nu pot să mă hazardez să dau un orizont de timp când se va încheia acest război", a concluzionat Nicolae Ciucă. 

Războiul din Ucraina a început în urmă cu peste 7 luni, după ce Vladimir Putin a anunțat invazia rusă în 24 februarie 2022. Până în prezent, cele două părți, ucraineană și rusă, nu au ajuns la negocieri privind stoparea ostilităților. După ofensiva în regiunea Kievului la începutul războiului, și în regiunile sudice, armata rusă s-a retras concentrându-se în special în sud și sud-est. În septembrie, rușii au anunțat continuarea ofensivei în sud-est pentru „eliberarea” Donbas, a republicilor separatiste proruse Donețk și Lugansk. Situația a escaladat după ce armata ucraineană a reușit să recucerească mai multe teritorii ocupate de ruși în contraofensiva ce durează de la începutul lunii septembrie. Drept urmare, Vladimir Putin a ordonat mobilizarea în Rusia și a accelerat anexarea la Rusia a teritoriilor încă ocupate în patru regiuni - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în utlima saptamană. Marți, Rusia a anunțat că referendumurile organizate arată o majoritate de peste 95% pentru alipirea la Rusia a populației din cele patru regiuni. În acest timp, bombardamentele au continuat, iar rușii au început să părăsească Federația Rusă de teama mobilizării pentru războiul din Ucraina. SUA și UE au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele referednumurilor „false” organizate în Ucraina. Analiștii internaționali au enunțat o ipoteză periculoasă a strategiei lui Putin în următoarea perioadă: crește posibilitatea de a folosi atacul nuclear în cazul în care ucrainenii continuă în ofensiva lor să recucerească zonele în care au fost organizate referendumurile. Putin a și anunțat această posibilitate când a avertizat săptămâna trecută, că va recurge la armele nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, implicit regiunile pe care dorește să le anexeze ilegal.

Mai multe articole despre:
nicolae ciuca razboi ucraina durata razboi