MENIU

Minerii din Suceava, ÎN GREVĂ, din cauza închiderii minelor de uraniu! Ministerul Energiei, chemat la DIALOG despre CONCEDIERI

Minerii din Suceava, ÎN GREVĂ, din cauza închiderii minelor de uraniu! Ministerul Energiei, chemat la DIALOG despre CONCEDIERI

Aproximativ 100 de mineri de la exploatările de uraniu din Crucea și Botușana, județul Suceava, singurele din România, au intrat marți în grevă, pentru a doua oară în acest an. Nemulțumirile lor sunt legate de programul de închidere a minelor și de disponibilizările ce vor fi făcute. Minerii au cerut discuții cu directorul general al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), președintele Consiliului de Administrație și reprezentanți ai Ministerului Energiei. La fața locului au fost trimiși și jandarmi de la Inspectoratul Suceava.

Singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului.

Minerii au solicitat ca  lucrările de ecologizare, întreținere și conservare să se realizeze cu toți angajații sucursalei Crucea care nu îndeplinesc condițiile de pensionare. De asemenea, ei au transmis că vor modificarea proiectului Ordonanței de Urgență 69 din 2019 pe linia măsurilor de protecție socială pentru minerii care vor fi disponibilizați, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Minerii au transmis că vor ca la fața locului să vină directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, dar și reprezentanți ai Ministerului Energiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, Magdalena Hatnean, jandarmii care au fost trimiși la protestul minerilor au misiunea de a monitoriza și, cel puțin până la orele amiezii, nu au fost semnalate incidente.

Minerii au mai fost în grevă și în luna martie, nemulțumiți că nu își primiseră salariile, dar și suplimentul alimentar antidot. La vremea respectivă, protestul s-a încheiat după aproximativ două săptămâni, mai exact după ce minerii și-au primit drepturile financiare. Minerii s-au blocat atunci și în subteran din cauza salariilor neprimite de două luni, iar restanțele la suplimentul alimentar antidot (30 lei/zi) erau vechi de un an de zile.

La protestele din luna martie s-a pus problema ca la lucrările de închidere și conservare să fie folosită forța de muncă locală, inclusiv mineri.