MENIU

Măsuri coordonate în UE privind aplicarea certificatului Covid-19. Ce RESTRICȚII de călătorie pot institui țările membre

Noi date despre certificatul Covid

Statele din Uniunea Europeană au ajuns vineri la un acord privind coordonarea măsurile menite să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar, în contextul introducerii certificatului Covid-19. Statele membre îşi rezervă însă dreptul de a reintroduce restricții, mai ales în cazul răspândirii noilor variante mai contagioase ale Sars-Cov-2. 

Certificatul Covid-19 va intra în vigoare la 1 iulie. Acesta atestă faptul că titularul s-a vaccinat împotriva virusului, a trecut prin boală sau are un test cu rezultat negativ. Documentul va permite călătoriile în UE fără ca titularii să intre în carantină sau să facă teste suplimentare.

Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR.

Acordul prevede că vor putea călători liber în interiorul blocului comunitar persoanele care au fost vaccinate cu schema completă şi au primit ultima doză de vaccin cu cel puţin 14 zile înaintea datei călătoriei.

Testele PCR trebuie făcute cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii la destinaţie, iar cele antigen, cu maximum 48 de ore înainte de sosire.

Copiii cu vârste sub 12 ani vor fi scutiţi de testare, iar minorii care călătoresc împreună cu părinţii sau cu un însoţitor nu vor fi supuşi carantinei dacă adultul care-i însoţeşte nu este nici el supus carantinei.

Au fost convenite şi criteriile pentru clasificarea zonelor de risc epidemiologic pe baza cărora pot fi reinstituite restricţii la graniţe. Astfel, vor fi considerate ”verzi” regiunile cu mai puţin de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi cu o rată de pozitivare a testelor sub 4%. Dacă rata pozitivării testelor scade sub 1%, poate creşte pragul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori.

Pentru persoanele venite dintr-o zonă ”verde”nu ar trebui să existe nicio restricţie, pentru cele venite dintr-una ”portocalie”, un posibil test, iar pentru cele venite dintr-o zonă ”roşie”, o posibilă carantină, cu descurajarea călătoriilor neesenţiale în zonele marcate cu ”roşu închis”, adică cele care înregistrează peste 500 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Sistemul privind călătoriile pe baza certificatului sanitar european convenit de statele UE se va aplica şi statelor care nu fac parte din blocul comunitar, dar sunt membre ale spaţiului Schengen, respectiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Acest sistem nu este însă aplicabil în cazul călătoriilor în şi dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De altfel, statele UE au impus restricţii pentru călătoriile dinspre această ţară din cauza răspândirii intense acolo a variantei indiene a coronavirusului.

Potrivit textului adoptat vineri, ”când situaţia epidemiologică într-o regiune a unui stat membru sau într-un stat membru se deteriorează rapid, mai ales ca urmare a prevalenţei ridicate a variantelor coronavirusului, statele membre pot declanşa o frână de urgenţă”. În acest caz, ”în mod excepţional şi temporar”, teste de depistare sau măsuri de carantină pot fi impuse în ţara de destinaţie, inclusiv titularilor de certificate COVID-19.

Acordul statelor membre are caracterul unei recomandări, aşadar statele UE îşi pot stabili şi alte reguli, politica privind frontierele fiind o competenţă naţională, notează Agerpres.