MENIU

Grupul pentru Dialog Social, APEL către premierul Marcel Ciolacu: A sosit timpul să vă asumați schimbarea sistemului din rădăcină! Cancerul este generalizat!

Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos, Ilona Andrei

Grupul pentru Dialog Social a lansat, luni, un apel către premierul Marcel Ciolacu după descoperirile privind atrocitățile descoperite în azilele de bătrâni, supranumite „căminele groazei”. Apelul vine după demisia a doi miniștri din Cabinetul Ciolacu în scandalul azilelor: Marius Budăi și Gabriela Firea.

Grupul pentru Dialog Social a lansat luni un apel către premierul Marcel Ciolacu, în care îi solicită constituirea unor comisii de evaluare compuse din experți români și străini din organisme de maximă credibilitate în cazul „azilelor groazei”.

„A sosit timpul, domnule Ciolacu, să vă asumați schimbarea sistemului din rădăcină. Trebuie invitați experți străini, arhitectura întregului sistem trebuie modificată, criteriile de validare profesională total schimbate”, se arată în Apelul GDS către premierul României în cazul „căminelor groazei”.

 

APELUL GRUPULUI PENTRU DIALOG SOCIAL CĂTRE PREMIERUL MARCEL CIOLACU

 

„Am trăit cu toții șocul eșecului absolut al instituțiilor de protecție a vârstnicilor.  O țară întreagă a văzut cum bătrânii lăsați în grija Statului sunt umiliți, intoxicați, subnutriți, nemedicalizați. Compromiși public, doi miniștri din Guvernul dumneavoastră au demisionat în cele din urmă. Dezvăluirile continuă. Zeci de persoane vulnerabile sunt mutate, în faptul nopții, în cearșafuri sau în mușamale, din căminele insalubre, devenite vacă de muls în beneficiul funcționarilor corupți de la toate nivelurile. Au fost date sute de amenzi, doar-doar opinia publică se va liniști. Dar știm cu toții ce urmează. Vor fi penalizați câțiva funcționari, dar sistemul va continua, va umili, va înfometa, va condamna la moarte în continuare pe cei mai vulnerabili.

Cu centrele de plasament pentru copii și tineri, lucrurile nu merg mai bine. Căminele vechi nu au fost încă închise. Direcțiile județene nu au fost în stare să acceseze fondurile europene pentru a construi infrastructura necesară apartamentelor de tip familial de care este nevoie.

Ororile la care erau supuși bătrânii din căminele groazei - un martor rupe tăcerea: "Era tot timpul un coșmar!" - Detalii terifiante

Violența instituțională este în continuare la ea acasă în sistemul de protecție a copilului. Medicația neuroleptică este în continuare administrată adolescenților fără justificare, tratamentele prescrise de medici pe durată scurtă sunt permanentizate în mod iresponsabil din comoditate. Educația specială dată copiilor și tinerilor din orfelinate este aproape inexistentă. Pregătirea lor pentru ieșirea din îngrijire este doar pe hârtie. Cohorte de tineri sunt condamnați mai departe eșecului educațional, profesional, social.

Domnule Marcel Ciolacu, e timpul ca acest angrenaj al corupției și nepăsării să înceteze! A sosit timpul unei reforme profunde a serviciilor sociale din România. Experiența celor 33 de ani care ne despart de masacrul copiilor, atestat la Cighid și în multe alte orfelinate din țară, ne arată că, în ciuda declarațiilor sforăitoare, serviciile sociale produc groază în continuare. A sosit timpul, domnule Ciolacu, să vă asumați schimbarea sistemului din rădăcină. Trebuie invitați experți străini, arhitectura întregului sistem trebuie modificată, criteriile de validare profesională total schimbate. Nu e vorba de subfinanțare. Sistemul protecției sociale din România înghite destui bani. E vorba de corupție, de subumanitate, de violență instituțională, de management defectuos, de lipsa unor elementare principii privind îngrijirea copiilor, tinerilor și vârstnicilor.

Schimbând un ministru, un președinte de Autoritate, un director general nu rezolvați nimic (deși acest lucru este necesar). Trebuie schimbat tot sistemul, trebuie aduși responsabilii să recunoască falimentul absolut, trebuie cerută opinia unor experți străini care nu au nimic de împărțit cu cangrena ce s-a răspândit în instituțiile de protecție. Cancerul este generalizat, domnule Marcel Ciolacu! La televizor vedem cum cad pradă metastazelor lui zeci și sute de oameni în continuare.

Gabriela Firea și-a dat demisia din Guvern, după scandalul căminelor groazei - Decizia OFICIALĂ, după discuții cu Marcel Ciolacu

Aveți șansa de a fi acum în poziția de a opri această roată nemiloasă a lipsei de umanitate. Resursele PSD nu sunt suficiente. Resursele sistemului de protecție nici atât. Este nevoie să apelați la oameni integri. Este nevoie să vă asumați schimbarea!

Marius Budăi demisionează de la șefia Ministerului Muncii. Ministrul și-a scris deja demisia - Scandalul azilelor groazei ia amploare

Există încă anticorpi care luptă împotriva bolii generalizate. Jurnaliștii români care s-au luptat pentru a aduce în atenția publică ororile de la Voluntari, procurorii de la DIICOT care s-au autosesizat și au început să le ancheteze – astfel de conștiințe integre pot încă să reducă dimensiunile dezastrului, să limiteze răul care amenință să intre în metastază. Pentru a fi credibil atunci când pretindeți că vă interesează reconstrucția sistemului acestuia de protecție umanitară, vă cerem:

1) să asigurați accesul liber al presei în toate centrele de acest fel;

2) să cereți explicit acestor centre să asigure transparență totală în relația cu autoritățile statului care le investighează și monitorizează activitatea;

3) să solicitați constituirea unor comisii de evaluare care să conțină deopotrivă experți români și străini din organisme de maximă credibilitate”, a transmis Grupul pentru Dialog Social în Apelul transmis luni, 17 iulie, către premierul Marcel Ciolacu.

 

„Căminele groazei”, plaga societății românești în 2023 - Atrocitățile descoperite de oamenii legii

 

Scandalul căminelor groazei a izbucnit marți, 4 iulie, după cele 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Procurorii DIICOT au anunţat, pe 5 iulie, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

”24 de inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunţat, DIICOT legat de cazul care vizează exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau vulnerabile.

Înaintea perchezițiilor, o parte din presă a scris despre neregulile ce aveau loc în trei cămine de bătrâni din județul Ilfov, iar organizația non-guvernamentală Centrul pentu Resurse Juridice a sesizat autoritățile încă din luna septembrie 2022.

Un nou caz revoltător din azilele groazei: Bătrân, lăsat să agonizeze timp de 40 de minute; ambulanța a venit doar la intervenția rudelor

 

PRIMELE DEMITERI ÎN SCANDALUL CĂMINELOR GROAZEI DIN ILFOV, CONTINUATE CU DEMISIA A 2 MINIȘTRI: BUDĂI ȘI FIREA

 

Premierul Marcel Ciolacu a luat primele măsuri  luni, 10 iulie, când au fost demiși mai mulți șefi de instituții în a căror responsabilitate intra activitatea acestor cămine de bătrâni.

Primii demiși pentru atrocitățile din căminele grozei au fost anunțați de premierul Marcel Ciolacu, Măsurile luate de premier vin la aproape o săpămână de la descoperirile cumplite în urma descinderilor la cele trei cămine de bătrâni din județul Ilfov. .

Premierul l-a destituit din funcție pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu. Acesta avea rang de secretar de stat.

Marcel Ciolacu a semnat ordinul prin care este destituită din funcție Adela Crăciun, care avea rang de subsecretar de stat și era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Deciziile primului ministru au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit surselor Realitatea PLUS, sunt vizați de demiteri și trei șefi din Poliție, de pe raza localităților unde se aflau căminele: Voluntari, Afumați, Ilfov.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri încă după o întâlnire la guvern cu mai mulți miniștri pe tema „căminelor morții”, în care erau torturați bătrâni și persoane cu dizabilități.

 

Alexandru Rafila ȘTIA despre ororile din căminele groazei - Anca Alexandrescu demască toată mascarada: Îi cer oficial demisia, ca cetățean și jurnalist!

 

Scandalul atrocităților ce aveau loc în căminele de bătrâni a continuat cu demisia ministrului Muncii, Marius Budăi,

Scandalul "căminelor morții". Un ONG solicită demiterea lui Marius Budăi. Ce acuzații îi sunt aduse ministrului Muncii

și a ministrului Familiei, Gabriela Firea, la sfârșitul săptămânii trecute.

Gabriela Firea, prima reacție după ce și-a dat DEMISIA din Guvern: Plec, pentru moment, cu mare tristețe