MENIU

Florin Cîțu, desemnat premier în coaliția de guvernare PNL - USR PLUS - UDMR! Orban: ”Președintele Senatului va aparține USR, iar președintele Camerei Deputaților - PNL”

Cele trei formațiuni care vor forma guvernul au ajuns la o înțelegere. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR PLUS. PNL va primi șefia Camerei Deputaților, iar USR-PLUS pe cea a Senatului, iar guvernul va avea 18 miniștri, cu doi vicepremieri.

”Astăzi, cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește structura Guvernului și pozițiile care vor fi ocupate de cele 3 formațiuni pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR PLUS. Președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președinția Camerei va merge la PNL. Vom avea doi vicepremieri și un guvern cu 18 ministere: 9 miniștri pentru PNL, 6 de la USR-PLUS, 3 la UDMR”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul propus Florin Cîțu ar urma să îi aibă vicepremieri pe Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). 

”Mulțumesc pentru încrederea acordată. Mă voi implica direct pentru a finaliza programul de guvernare. Sunt conștient de acestă responsabilitate. E nevoie de un guvern cât mai repede”, a spus Florin Cîțu.

Dan Barna: ”Ziua de azi este importantă în această perioadă complicată pentru România. Au fost discuții de azi dimineață, am găsit cea mai bună soluție, credem noi, pentru majoritate parlamentară și pentru un guvern care să aibă echilibru. USR va avea portofoliile Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Ministerul Economiei, cu IMM-uri”.

Dacian Cioloș: ”Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi, că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după negocieri am reuşit să oferim o structură de Guvern suplă , cu 18 ministere. USR-PLUS va avea Justiţia, pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR, care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HoReCa și antreprenoriat. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că ce a fost mai greu a trecut”.

Kelemen Hunor: ”Sunt convins că în următorii ani vom reuși să avem locuri de muncă în siguranță, să investim în sănătate și educație. UDMR va avea conducerea ministerelor Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mediului și Sporturilor și Tineretului”.
Ludovic Orban: ”În discuții, deasupra împărțirii portofoliilor, important e spiritul de echipă, solidaritatea și coeziunea pentru programul de guvernare. Suntem convinși că în zilele următoare vom finaliza munca în echipele de negociere pentru a oferi României dezvoltarea de care are nevoie”.

Ministerele pe care le vor ocupa liberalii în viitorul Guvern Florin Cîțu: Apărare, Munca, Cultura, Agricultură, Externe, Finante, Interne, Educatie, Energie.

Cei de la USR PLUS vor avea următoarele portofolii: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Inovare și Digitalizare, Economie, Antreprenoriat și IMM.

UDMR primește 3 portofolii: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.

 

Mai multe articole despre:
ludovic orban