ALERTĂ METEO. Codul PORTOCALIU de ger şi ninsori consistente a fost PRELUNGIT. HARTA la zi

Thursday, 01 March 2018, 14:43 Sursă: REALITATEA.NET

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, noi atenţionări meteo cod galben şi cod portocaliu de ninsori consistente şi ger. Capitala şi mai multe judeţe din ţară vor fi afectate de noul val de răcire accentuată a vremii.

Adaugă părerea ta

Pentru intervalul 1 martie, ora 23.00 – 4 martie, ora 10.00, meteorologii anunţă precipitații mixte și polei, ninsori moderate cantitativ și strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Va ninge, dar vor fi și perioade în care se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ploaie cu depunere de polei, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Ninsorile vor fi moderate cantitativ, îndeosebi în sud-vestul țării, iar în zona Munților Banatului și în cea de vest a Carpaților Meridionali se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent.
      
Temporar, intensificări ale vântului vor fi în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge în general 55...60 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu viteze de 70...90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, de 40...50 km/h, vor fi și în regiunile extracarpatice. Pentru aceste zone, meteorologii au emis COD PORTOCALIU.

Totodată, ANM a emis o avertizare meteo COD GALBEN de ger, valabilă în intervalul 1 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 11.00. Zonele afectate sunt: Maramureș, Crișana, Banat, vestul Olteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei.

Valul de frig va persista și se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și local va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.Tot joi, meteorologii au anunţat că, în intervalul 1 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 20.00, în Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea și local Oltenia, se vor înregistra temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua. În aceste zone a fost instituit un COD PORTOCALIU.

În Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
      
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie), temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova și izolat în restul teritoriului.

Alte articole din: ŞTIRI DESPRE VREME