Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

NASA alege Boeing și SpaceX să construiască navetele spațiale private

Wednesday, 17 September 2014, 11:51 Sursă: AGERPRES

"Acesta este un contract potențial de 6,8 miliarde de dolari", a precizat șeful NASA, Charles Bolden, care a făcut anunțul la Centrul spațial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral (Florida, sud-estul SUA), în cadrul unei conferințe de presă la 20.00 GMT.

Boeing a primit cea mai mare parte a acestui contract cu 4,2 miliarde dolari, în timp ce 2,6 miliarde revin SpaceX.

Anterior, Wall Street Journal a citat surse din mediul industrial și guvernamental declarând că marele favorit era Boeing. Celelalte firme aflate în cursă erau Space Exploration Technologies sau SpaceX, care transportă deja echipamente și mărfuri spre ISS pentru NASA, și Blue Origin, creată de fondatorul și PDG-ul Amazon, Jeff Bezos.

Primele zboruri ale acestor navete private ar trebui să aibă loc în 2017.

Contractul se referă la un total de șase misiuni cu echipaj uman spre ISS pentru fiecare din cele două companii.

Agenția spațială americană alocă deja 800 de milioane de dolari în cadrul unei preselecții pentru dezvoltarea unei nave spațiale de șapte locuri care să transporte astronauți pe orbita terestră joasă.

De la ultima misiune a navetei spațiale din iulie 2011, NASA depinde exclusiv de navele rusești Soiuz pentru transportul astronauților pe ISS, costul fiind de 70 de milioane de dolari pentru fiecare, situație care devine tot mai delicată pe măsura deteriorării relațiilor dintre Washington și Moscova din cauza crizei ucrainene.

Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE