Descoperire astronomică importantă în România. Steaua va purta numele „Bârlad V1”

Tuesday, 07 January 2020, 17:54 Sursă: Realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

Descoperire remarcabilă la Bârlad: este vorba de o stea variabilă care va purta numele „Bârlad V1”, informează RealitateadeVaslui.net.

În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1.

Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO):
https://www.aavso.org/vsx/index.php…

„Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute.
Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.

Este a doua descoperire importantă, după Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad”, a precizat Ciprian Vîntdevară, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic. Detalii aiciAdaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri